Доступність посилання

ТОП новини

НАТО засуджує входження російського «гуманітарного конвою» в Україну


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен

НАТО засуджує входження російського «гуманітарного конвою» в Україну. Про це йдеться у заяві генерального секретаря альянсу Андерса Фоґ Расмуссена.

«Я засуджую входження так званого російського гуманітарного конвою на території України без згоди української влади і без участі Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це кричуще порушення міжнародних зобов’язань Росії, зокрема і тих, які нещодавно були досягнуті у Берліні та Женеві, і подальше порушення Росією суверенітету України. Це може лише поглибити кризу у регіоні, яку Росія сама створила і продовжує підігрівати. Ігнорування міжнародних гуманітарних принципів порушує питання про те, якою є справжня мета цього конвою: підтримка цивільних чи поповнення запасів озброєних сепаратистів», – зазначає Расмуссен.

За словами генсекретаря НАТО, ці події є ще тривожнішими, оскільки збігаються з посиленням російської військової присутності на сході Україні, починаючи з середини серпня.

«Йдеться також і про використанням російських військ. Російська артилерія використовується проти українських військових. Ми також бачили переміщення великої кількостей сучасної зброї, включаючи танки, бронетранспортери і артилерію для сепаратистських груп на схід України. НАТО спостерігає тривожне збільшення кількості російських сухопутних військ та авіації у безпосередній близькості від України», – наголошує генсекретар НАТО.

«Замість деескалації ситуації, Росія продовжує її ескалацію попри спроби міжнародної спільноти знайти політичне рішення кризи. Я застерігаю Росію від подальших провокацій», – каже Расмуссен.

Речник верховного представника ЄС з закордонних справ Катрін Аштон Себастьян Брабан заявив, що Єросоюз шкодує про рішення Росії направити «гуманітарний конвой» в Україну без супроводу Чевоного Хреста чи згоди української влади і закликає Росію скасувати своє рішення.

За даними РНБО України, сьогодні об 11:10 34 вантажівки зі складу російського «гуманітарного конвою» самостійно вирушили в бік України через пункт пропуску «Ізварине», який тимчасово перебуває під контролем бойовиків. Рух відбувається без супроводження й участі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста і в порушення раніше досягнутих домовленостей між Україною та Росією щодо догляду й оформлення російського гуманітарного вантажу, наголосили в РНБО.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що ситуація з російським «гуманітарним конвоєм» є черговим кричущим порушенням Росією головних принципів міжнародного права щодо непорушності кордонів і невтручання у внутрішні справи іншої держави.

У СБУ заявили, що рух російської колони є прямим вторгненням в Україну.

XS
SM
MD
LG