Доступність посилання

ТОП новини

Санкції Москви шкодять не Заходові, а самій Росії – експерти


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Росія твердить, що західні санкції щодо неї через дії Москви проти України ніяк їй не шкодять, а от російські санкції у відповідь, навпаки, ще й ідуть на користь. Проте і фахівці, і навіть власні дії Росії спростовують такі заяви.

Після запровадження проти Росії цілої низки санкцій Європейського союзу, а також США та інших країн через дії Москви на підрив стабільності в Україні Росія відповіла своїми заходами: заборонила ввозити до себе товари з тих країн. Під заборону потрапили на початку серпня, зокрема, яловичина, свинина, птиця, фрукти, овочі, сири і молочна продукція. У Росії говорять про «захисні заходи»: мовляв, у той час як економіка Євросоюзу ледь що не зазнає краху через відмову Москви купувати ці товари, в самій Росії, навпаки, настане розквіт відповідних вітчизняних галузей.

Та ці популістські заяви не витримують ніякої професійної критики, каже в інтерв’ю Радіо Свобода відомий російський учений-економіст Сергій Гурієв, який нині живе в еміграції. Так, захисні заходи стали доброю новиною для російських виробників харчопродуктів. Але якщо російське керівництво дійсно вважає, що цей крок іде на користь російській економіці й суспільству, чому ж воно раніше не зробило його? Але навпаки: керівники Росії домоглися її вступу до Світової організації торгівлі. А це наводить на думку, що вони розуміють: за нормальних умов для російської економіки й суспільства краще все ж бути інтегрованим у глобальну економіку.

«Протекціонізм у такій дуже суворій формі, коли країна просто забороняє імпорт певних товарів з інших країн, створює можливості для своїх виробників, бо вони стають захищеними від конкуренції. Але, звичайно, це шкодить споживачам, бо вони матимуть менший вибір і постануть перед вищими цінами. Економічна теорія прямо передбачає, що в результаті цього рішення ціни зростуть. Також за розумних передумов економічна теорія передбачає, що споживачі втратять більше, ніж здобудуть виробники, і в цьому розумінні країна загалом втрачає», – каже колишній ректор престижної Російської економічної школи, а нині професор економіки Інституту політичних досліджень (SciencesPo) у Парижі.

Виграють Мінськ і Астана, але не Москва

На думку Сергія Гурієва, перехід до протекціонізму в Росії прямо спричинений нинішньою кризою навколо України, а не планувався в Москві від самого початку як курс на самодостатність створюваного нею Митного союзу. І навпаки, криза навколо України сама по собі пов’язана з Митним союзом, а саме з прагненням Росії втягнути Україну в орбіту цього об’єднання, що було задумане як суперник Євросоюзу, від чого Київ урешті відмовився. «Було б перебільшенням сказати, що Росія пішла б на ці автаркічні й протекціоністські кроки без кризи навколо України. Це рішення явно політичне, суперечить економічним інтересам Росії і спричинене політикою останніх місяців», – вважає він.

Щоправда, каже Сергій Гурієв, одне з тверджень із приводу «санкцій Москви проти Заходу» таки правдиве: що ці заходи підуть на користь партнерам Росії в Митному союзі, Білорусі й Казахстані. Адже, звертає увагу економіст, готуючи й оголошуючи своє рішення, Москва не узгодила його з Мінськом і Астаною. «І тепер ми маємо парадоксальну ситуацію: Росія має заборону, Білорусь і Казахстан – ні, а митного кордону між ними не існує. Тож у цьому сенсі Білорусь і Казахстан можуть просто закуповувати європейські харчі, переробляти чи й просто перепаковувати їх зі своїми етикетками і потім продавати вже як свої в Росії. І, звичайно, вони матимуть із цього користь», – каже Гурієв.

Росія «сама себе покарала»

Тим часом сумнівні російські «санкції» уже виявилися надмірними для самої Росії менш як через два тижні після їхнього запровадження. Днями російський уряд уже виключив зі свого переліку заборонених низку товарів.

А нового удару по російській економіці завдали вже останні дії Росії. Силове незаконне введення російського «гуманітарного конвою» на територію України всупереч міжнародним домовленостям, яке різко розкритикували не тільки в Києві, а й у світі, відразу ж призвело до помітного падіння російських біржових індексів і курсу рубля щодо світових валют.

Матеріал готували: Сергій Драчук, CharlesRecknagel

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG