Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон вимагає від Росії негайно відвести «гуманітарний конвой» з України


Речник Пентагону Джон Кірбі
Речник Пентагону Джон Кірбі

Пентагон засуджує входження російського «гуманітарного конвою» в Україну і вимагає негайно відвести вантажівки і персонал з її території. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

«Росія негайно мусить відвести свої вантажівки і персонал з території України. Якщо російська сторона відмовиться це робити, це їй коштуватиме додаткових витрат та ізоляції», – заявив Кірбі.

За його словами, США не певні, що саме є у російських вантажівках.

Кірбі зазначив, що нещодавно російський міністр оборони надав «гарантії» голові Пентагону Чаку Гейґелу, що Росія не вторгатиметься в Україну.

У Міністерства оборони США зазначили також, що Росія не може використовувати «гуманітарний конвой» для виправдання перетину кордону з Україною.

«Наша позиція однозначна, Росія не може використовувати гуманітарний конвой як виправдання, щоб перетнути кордон. Це не санкціоноване входження і ми проводимо консультації з нашими міжнародними партнерами», – мовиться у повідомленні Міноборони США.

Входження російського «гуманітарного конвою» в Україну засудили ЄС і НАТО.

У п’ятницю вантажівки зі складу російського «гуманітарного конвою» самостійно перетнули кордон України через пункт пропуску «Ізварине», який тимчасово перебуває під контролем бойовиків. Рух відбувається без супроводження й участі представників Міжнародного комітету Червоного Хреста і в порушення раніше досягнутих домовленостей між Україною та Росією щодо догляду й оформлення російського гуманітарного вантажу, наголосили в РНБО.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що ситуація з російським «гуманітарним конвоєм» є черговим кричущим порушенням Росією головних принципів міжнародного права щодо непорушності кордонів і невтручання у внутрішні справи іншої держави.

У СБУ заявили, що рух російської колони є прямим вторгненням в Україну.

XS
SM
MD
LG