Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки США озвучила зміст угоди по «конвою», яку порушила Росія


США засуджують проникнення на територію України російського конвою «військових авто перефарбованих під цивільний транспорт», і вимагають у Росії негайно забрати техніку та співробітників з України. Про це йдеться у заяві речниці Національної ради безпеки США Кейтлін Гейден опублікованій на сайті Білого дому.

У заяві наголошується, що російський конвой не є гуманітарною місією, оскільки Росія не виконала ключові вимоги: отримання згоди уряду України та передачі вантажу Міжнародному комітету Червоного Хреста, який мав би здійснити огляд, доправку та розповсюдження вантажу.

«Ми можемо підтвердити, що МКЧХ не супроводжує конвой і не грає жодної ролі у керівництві місією, а саме це було умовою, на яку погодились усі сторони», – йдеться у заяві.

Радбез США відзначає, що відповідно до угоди, місія мала бути реалізована шляхом відправки на Україну малих груп обстежених вантажівок, які повинні були розвантажитись та повернутись до Росії протягом доби тим же шляхом, яким прибули.

«Як США та уряди всього світу неодноразово заявляли, Росія не має права відправляти транспорт, людей, чи будь-які вантажі до України, ані під виглядом гуманітарного конвою, ані під жодним іншим приводом, без чіткої згоди уряду України», – йдеться у заяві уряду США.

Відповідно до заяви, головною перепоною доправки гуманітарної допомоги до регіону була і лишається відсутність гарантій безпеки з боку сепаратистів, яких підтримку Москва. Саме вони не дали гуманітарному конвою з України дістатись до Луганська.

«Міжнародна спільнота глибоко занепокоєна тим, що сьогоднішні дії Росії є лише прикриттям подальшої ескалації конфлікту з боку Росії. Ми пригадуємо, що Росія заперечувала, що її військові здійснювали окупацію Криму, доки зрештою вона не визнала їх роль і не спробувала анексувати цю частину України», – йдеться у заяві.

«Якщо Росія справді хоче полегшити гуманітарну ситуацію у Східній Україні, вона могла би вже сьогодні припинити поставки зброї, обладнання та бійців своїм маріонеткам. Це кричуще порушення суверенітет України з боку Росії. Росія повинна негайно забрати свою техніку та співробітників з України», – переконані у США.

Дивіться також : Строуб Телботт: Росія параноїдальна країна

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG