Доступність посилання

ТОП новини

Чому Порошенко не розпустив Верховну Раду на День Незалежності?


Військовий парад з нагоди Дня Незалежності України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Київ – На модернізацію армії у найближчі 3 роки в Україні виділять понад 40 мільярдів гривень. Про це заявив у Києві Петро Порошенко під час параду з нагоди 23-ї річниці незалежності держави. Президент назвав Вітчизняною війною 2014 року протидію зовнішній агресії, з якою стикається Україна. А щодо проблем, не пов’язаних напряму із ситуацією на Донбасі, Петро Порошенко не оголосив про розпуск Верховної Ради, хоча правові підстави для цього вже є.

У найближчий період над Україною нависатиме військова загроза, тож необхідно навчитись себе захищати. На цьому наголосив президент Петро Порошенко у виступі на Майдані Незалежності в Києві під час параду з нагоди Дня Незалежності. За його словами, події останніх місяців на Донбасі увійдуть до підручників історії як Вітчизняна війна 2014 року. Аби жертви української нації не стали марними, глава держави пообіцяв уже до кінця нинішнього року виділити на потреби української армії мільярди гривень. А впродовж кількох наступних років витрати на оборону зростуть загалом до 40 мільярдів гривень.Упродовж минулого року в Україні на військо виділили трохи більше 45 мільйонів гривень.

На переозброєння та оновлення військової техніки заплановано виділити понад 40 мільярдів гривень. Це дозволить модернізувати, закупити нові та поставити у війська літаки, вертольоти, бойові кораблі та катери
Петро Порошенко

«Згідно з планом на 2015-2017 роки на переозброєння та оновлення військової техніки заплановано виділити понад 40 мільярдів гривень. Це дозволить модернізувати, закупити нові та поставити у війська літаки, вертольоти, бойові кораблі й катери», – заявив очільник держави.

Обіцяні кошти дуже потрібні, адже українські Збройні сили слід не модернізувати, а «фактично будувати з нуля». Таку думку в розмові з Радіо Свобода висловив військовий експерт Григорій Перепелиця. На його погляд, за роки незалежності українська армія фінансувалась наполовину від мінімально необхідних потреб. Натомість решта витрат покривались за рахунок розпродажу зброї, майна, гарнізонів та полігонів.

На що слід витратити гроші?

Фахівець пояснює: перш за все обіцяні Порошенком гроші слід витратити на систему бойової підготовки. За його словами, український пілот винищувача має близько 10 годин практичних польотів на рік, хоча норма – 200 годин. Другий пріоритет, за словами Григорія Перепелиці, це військова техніка, яку держава не закупляла багато років.

Корабельний склад військово-морських сил треба будувати також майже з нуля
Григорій Перепелиця

«У нас фактично не закуповувались новітнє озброєння, ми не побудували жодного нового корабля. Втратили в результаті здачі Криму і державної зради флот. Корабельний склад військово-морських сил треба будувати також майже з нуля», – сказав Перепелиця.

Окрім того, вважає експерт, до наступної річниці незалежності слід покращити воєнну інфраструктуру, що допоможе ефективній підготовці та координації військ. Найбільше це необхідно Сходу та Півдню України, додав Перепелиця.

«Східний напрямок і південно-східний напрямок буде для нас основним. Російська воєнна загроза, навіть якщо переможемо Росію в цій війні, буде ще довго для нас головною. Тому саме там потрібно вибудовувати дуже потужну систему оборони», – зауважив експерт.

Порошенко: Україна більше не святкуватиме день захисника вітчизни 23 лютого

За словами президента Порошенка, Росія, враховуючи слабкі сторони української армії, «довго й наполегливо тренувалась, щоб напасти на Україну». Натомість, зауважив він, Україні вдається ефективно воювати не стільки завдяки озброєнню, скільки завдяки згуртованості, відданості та героїзму людей. Президент також пообіцяв, що Україна більше не святкуватиме день захисника вітчизни 23 лютого, за зразком сусідньої Росії. Натомість, президент додав, що в нашій історії є багато гідних дат, щоб вітати героїв України.

Аби підкреслити це, Порошенко нагородив льотчицю Надію Савченко орденом «за мужність» ІІІ ступеня. У своєму пості в «Твіттер» він пообіцяв, що Україна не заспокоїться, поки не звільнить Савченко з російського полону. Аналогічну нагороду здобув також полонений кінорежисер Олег Сенцов, що перебуває за ґратами в Росії за підозрою в тероризмі. Сенцов категорично відкидає це звинувачення, а правозахисники констатують: українського режисера (як і Надію Савченко) російська влада тримає в заручниках.

Наступний свій ювілей, за словами Порошенка, Україна може зустріти вже без тоталітарної та сепаратистської символіки. Над відповідним законопроектом працюватиме Кабмін. Президент пропонує обмежити використання в Україні «символіки тоталітарних та інших недемократичних режимів, самопроголошених квазідержавних утворень, терористичних, сепаратистських організацій чи груп». Про це рішення українці дізнались із сайту Адміністрації президента, а не з виступу глави держави на Майдані Незалежності.

Чому президент не розпустив Верховну Раду?

Не оголосив Порошенко зі сцени Майдану і про розпуск Верховної Ради. Хоча прес-секретар президента Святослав Цеголко у «Твіттері» напередодні писав, що таке рішення Порошенко може ухвалити у День Незалежності саме 24 серпня. Саме цього дня для такого рішення з’явилися правові підстави: минув місяць від дня розпаду коаліції у парламенті.

На думку політолога Вадима Карасьова, президент може оголосити про це «завтра, може післязавтра, може після свят». На його думку, Порошенко не гальмуватиме процес розпуску Верховної Ради, а лише перенесе внутрішньо-парламентські рішення на несвятковий день.

У вівторок, не пізніше президент може підписати указ про розпуск Верховної Ради
Вадим Карасьов

«Сьогодні мова йде про державний процес, державотворчий процес, про державно-історичний момент, дуже важливий для України. А політичний процес з його особливостями може почекати. У вівторок, не пізніше, президент може підписати указ про розпуск Верховної Ради», – додав він.

23-й День Незалежності Україна відзначила військовим парадом, вело-флешмобом, парадом вишиванок та родинним фестивалем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG