Доступність посилання

ТОП новини

Мінські переговори приречені на невдачу – українські експерти


Київ – В Україні не очікують від переговорів, які сьогодні починаються в Мінську, швидкого завершення конфлікту на Донбасі. Про це кажуть українські експерти, відзначаючи, що напередодні зустрічі президентів та єврокомісарів Росія вдалася до нових агресивних дій, а сам формат переговорів передбачає розмову про наслідки української євроінтеграції, а не про припинення вогню.

За день до переговорів на півдні Донецької області відбулося вторгнення колон бронетехніки з російської території. Крім того, російський президент утримався від привітань з нагоди Дня незалежності України. Такі дії свідчать про небажання Кремля припиняти агресію та домовлятися про мир в Україні.

Ще донедавна я би сказав, що така зустріч потрібна – навіть в іміджевому плані: щоб показати, що Україна прагне миру
Олексій Гарань

«Ще донедавна я би сказав, що така зустріч потрібна – навіть в іміджевому плані: щоб показати, що Україна прагне миру. По ситуації на сьогодні в мене такої упевненості немає», – каже політолог Олексій Гарань.

Екс-міністр оборони, позафракційний народний депутат Анатолій Гриценко вважає, що за таких умов президент України взагалі не повинен їхати на переговори до Мінська – ані з огляду на результативність переговорів, ані з позиції гідності.

Немає про що говорити там один-на-один з Путіним-агресором – в умовах, коли агресор не зупиняється
Анатолій Гриценко

«Немає про що говорити там один-на-один з Путіним-агресором – в умовах, коли агресор не зупиняється і нахабно перетинає кордон колонами бронетехніки, погрожує захопити Маріуполь, вогнем артилерії зі своєї території продовжує вбивати наших солдатів», – написав Гриценко у своєму блозі.

Після візиту Меркель сподіватися на Європу не доводиться – Рибачук

На думку екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка, переговори все-таки потрібні для демонстрації мирних намірів України. Проте в результативність переговорів він також не вірить.

Єдиний позитив я бачу в тому, що Росії в черговий раз скажуть, що для її «стурбованості» щодо укладання угоди між Україною та ЄС про асоціацію немає жодних підстав
Володимир Огризко

«Єдиний позитив я бачу в тому, що Росії в черговий раз скажуть, що для її «стурбованості» щодо укладання угоди між Україною та ЄС про асоціацію немає жодних підстав», – каже Володимир Огризко.

Натомість екс-віце-прем’єр з питань євроінтеграції Олег Рибачук сумнівається в тому, що Європа готова дієво підтримати Україну. На його думку, показовим у цьому плані став візит німецького канцлера Ангели Меркель до Києва.

«Я не розумію сенсу візиту Меркель у Київ, щоб робити такі заяви, які вона зробила – що вихід України з кризи не має суперечити якимсь інтересам Росії», – наголошує він.

Крім того, сам формат мінських переговорів є прийнятним насамперед для Росії, каже експерт.

Основна ідея цих переговорів – це зняти перестороги Росії стосовно підписання торговельної угоди між Україною та ЄС. Путін не збирається говорити про те, що його війська тут
Олег Рибачук

«Основна ідея цих переговорів – це зняти перестороги Росії стосовно підписання торговельної угоди між Україною та ЄС. Кажу – і сам собі дивуюся! Тому що Путін повторює свою пісню, що Росії в цьому конфлікті немає. Він не збирається говорити про те, що його війська тут», – зазначає колишній урядовець.

За словами Олега Рибачука, з огляду на такі несприятливі обставини дуже важливе значення матиме публічна позиція Петра Порошенка та заяви, які він зробить у Мінську.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG