Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на частині Донбасу буде зірвано?


Парламентські вибори, заплановані на 26 жовтня, можуть не відбутися приблизно у 15 виборчих округах Донбасу, якщо українській армії не вдасться звільнити Схід до того часу. Таку думку висловлюють деякі політологи. Втім, зауважують юристи, навіть у такому випадку новообрана Верховна Рада буде легітимною.

Швидше за все, парламентські вибори, що заплановані на 26 жовтня, на частині Донбасу провести не вдасться. Таку думку політтехнолог Тарас Березовець аргументує тим, що бойовики угруповань «ЛНР» та «ДНР», які Україна визнала терористичними організаціями, наразі контролюють приблизно 15 виборчих округів Донбасу. На його думку, два місяці до дати виборів – надто короткий термін, щоб українська армія повністю звільнила ці території.

«Тільки по Донбасу Україна недорахується близько 17 мандатів народних депутатів. Регіони, які були звільнені, покажуть достатньо високу явку. А там, де вони перебувають під владою терористів, якщо їх не буде звільнено до 26 жовтня, – там взагалі ніякої явки не буде», – вважає Березовець.

Координатор громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська зауважує: якщо українська армія впродовж наступних двох місяців воюватиме ефективно, то кількість виборчих округів, де голосування може відбутися, зросте. Окрім того, додає експерт, чинна пропорційно-мажоритарна виборча система дозволяє згодом провести повторне голосування на заблокованих зараз територіях.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«Це основна перевага мажоритарної складової виборчої системи. Якби була застосована виключно пропорційна система з закритими списками, або відкриті регіональні списки, – ці довибори організувати було б неможливо», – додала експерт.

Поняття легітимності достатньо спекулятивне – юрист

Експерт зауважує: слід врахувати досвід, який Україна мала на травневих президентських виборах. Найпершим пріоритетом, за словами Айвазовської, залишається безпека виборчих округів у зоні АТО та поруч із нею.

«Потрібно врахувати всі проблеми, як то надання охорони членам виборчих комісій, перевірка приміщень для голосування, супровід виборчої документації не одним міліціонером», – зауважує вона.

Навіть якщо на парламентських виборах проголосують не всі жителі Донбасу, це не буде приводом вважати новообрану Верховну Раду нелегітимною. Це заявив у розмові з Радіо Свобода юрист Олег Гринь. Втім, додав він, важливо, щоб держава надала вимушеним переселенцям Донбасу змогу проголосувати в інших областях. Гринь додав, що нелегітимність того чи іншого владного органу – це достатньо спекулятивне питання.

«Якщо держава надасть їм таку можливість і люди, зрозуміло, не 100%, але більшість зможуть прийти і проголосувати, – в такому випадку підстави для того, щоб говорити, що новообрана Верховна Рада буде нелегітимною, будуть мінімальними», – пояснює експерт.

За словами Айвазовської, без проблем 26 жовтня зможуть проголосувати ті мешканці Донбасу, хто виїхав із зони АТО і перебуває в іншому регіоні. Аби взяти участь у виборах, вимушені переселенці мають звернутися до відділу ведення Держреєстру з заявою, що в день голосування вони перебуватимуть не за місцем прописки. Тоді, розповідає експерт, їм дозволять голосувати у виборчій дільниці обраного регіону та округу. До заяви потрібно також додати докази, що людина дійсно не живе за місцем прописки на момент голосування. Найлегше це буде зробити тим донбасцям, які уже зареєструвались як вимушені переселенці та звертались до держави по допомогу.

За кого голосуватиме Донбас?

Передбачити результати майбутніх парламентських виборів наразі складно, переконаний Тарас Березовець. Втім, вже зараз можна говорити про те, що донецькі та луганські виборці розчаровані в своїх колишніх лідерах, Комуністичній партії та Партії регіонів. Проте частина східняків можуть все ж підтримати Партію розвитку України, послідовницю Партії регіонів.

«Багато регіонів, особливо тих, які відчули «принади» управління терористами, голосуватимуть за патріотичні сили: за партію Порошенка, за «Батьківщину» за Радикальну партію», – припускає Березовець.

Експерт прогнозує, що проукраїнські партії цього року підтримає безпрецедентна кількість донбасців – 40% або навіть більше. Березовець додає, що раніше націонал-демократичні партії на сході України набирали не більше ніж 15%.

Кандидати у депутати піаритимуться на темі АТО – політтехнолог

Оскільки цьогорічні парламентські перегони будуть нетривалими, всього два місяці, партії у своїй риториці робитимуть акцент на тему АТО, вважає Березовець. На його думку, політики їздитимуть на Донбас, спілкуватимуться з солдатами, возитимуть гуманітарну допомогу, аби привернути до себе увагу.

«Кампанія буде проходити під гаслами реваншистськими: повернення Україні контролю над втраченими територіями Донбасу і Криму», – додав він.

Понад 40% жителів Донецької області поки не готові взяти участь у виборах, а понад 30% не знають за кого голосувати. Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру SOCIS, проведеного наприкінці липня. Дані свідчать, що жителі області не довіряють більшості політиків. Найбільшою довірою користується Петро Порошенко, йому довіряють 20% жителів Донецької області. Окрім того, довіряють також Сергію Тігіпку, Петру Симоненку, Віталію Кличку, Наталії Королевській.

Найбільше жителі регіону не довіряють ВО «Свобода» – 24,8% та ВО «Батьківщина» – 21,1%. У результатах дослідження зазначено, що для Донбасу загалом притаманна невизначеність у тому, що стосується майбутніх парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG