Доступність посилання

ТОП новини

Російський сенатор Хасіков хоче заборонити «антиросійські» фільми


Фільми, які очорнюють образ росіянина не мають з’являтися на російських екранах, натомість російські кінематографісти мають знімати більше позитивних фільмів про Росію та показувати росіян патріотами. Так вважає російський сенатор на ім’я Бату Хасіков, який є членом Комітету Ради Федерації з науки, освіти та культури.

Сенатор Бату Хасіков виступив з ініціативою встановити особливі вимоги до російського кінопрокату з урахуванням політичних реалій – зокрема, обмежити показ фільмів, які демонізують образ Росії.

«Необхідно обмежити доступ на великі екрани тих картин, в яких відверто демонізуватиметься або примітивно і вульгарно отуплюватиметься все, що пов’язане з Росією, з російською культурою. Думаю, що в Рік культури, який проходить в нашій країні, постановка такого питання як ніколи доречна», – заявив колишній кікбоксер, а нині законодавець від Калмикії у верхній палаті російського парламенту, про що повідомляє російське інформаційне агентство ІТАР-ТАРС.

Більше патріотизму в кіно, менше бовдурів та п’яниць

Хасіков зазначив, що, «враховуючи внутрішньо- і зовнішньополітичні реалії, питання виховання здорового патріотизму у молоді в Росії набуває особливого звучання». На його думку, в цьому зв’язку повинні висуватися особливі вимоги і до того, чим наповнюється російський кінопрокат. Він звернув увагу на необхідність формування образу патріота Росії в сучасному російському кіно.

На думку Хасікова, «державі слід підтримати в пріоритетному порядку російських сценаристів і режисерів, у яких є цікаві, гідні напрацювання у формуванні образу патріота, що дозволяють молоді набути своїх нових героїв». Він навів приклад стрічок «Ми з майбутнього», «Брестська фортеця», «Дев’ята рота» та «Легенда №17», фільм за біографією радянського хокеїста Валерія Харламова, який припав до душі і російському президентові Володимиру Путіну.

Кіно – державна справа

«Врегулювання питань, пов’язаних з нашим кінопрокатом, створення умов для появи патріотично орієнтованого російського кіно вимагає координації зусиль. Ми, законодавці, готові щільно співпрацювати з виконавчою владою, насамперед з Мінкультури, і включитися в роботу над відповідними законопроектами», – заявив Хасіков.

Того ж дня Міністерство культури Росії оприлюднило список зі 100 класичних західних фільмів, рекомендованих для перегляду.

Серед рекомендованих фільмів, «Вогні великого міста» Чарлі Чапліна, «Апокаліпсис сьогодні» Френсіса Форда Копполи, «Ідіот» Акіри Курасави, «Орфей» Жана Кокто.

Список Міністерства культури і виступ Хасікова виглядають частиною урядової кампанії щодо підтримки так званої «патріотичної поп-культури» і протидії західному погляду на Росію. Багато росіян вважають, що голлівудські фільми надто часто представляють їх як п’яниць і дебоширів.

Патріотизм адміністративним шляхом, якщо не захочуть добровільно

Володимир Мединський
Володимир Мединський

Разом з тим, міністр культури Росії Володимир Мединський виступив проти законопроекту, що передбачає встановлення квот на кінострічки зарубіжних режисерів.

Мединський заявив: «Підтримувати вітчизняний кінематограф потрібно, але головне – не нашкодити кінопрокатному бізнесу. Ми ведемо напружені консультації з галуззю, ми зустрічалися з представниками всіх найбільших кінотеатрів Росії та підштовхуємо їх, щоб вони взяли на себе зобов’язання щодо встановлення квот на показ російських кінострічок». «Якщо ми не домовимося, то тоді повернемося до теми, як адміністративно підтримувати російський кінематограф», – наголосив він.

Нині в Держдумі зареєстрований законопроект, розроблений депутатом від «Єдиної Росії» Робертом Шлегелем, згідно з яким, передбачається встановити обмеження на прокат зарубіжних кінострічок – до 50%.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Tom Balmforth

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG