Доступність посилання

ТОП новини

Савченко залишили під арештом. Вона згадала Януковича і Путіна


Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії Савченко
Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії Савченко

У Росії Радянський районний суд Воронежа у середу продовжив до 30 жовтня арешт української льотчиці Надії Савченко, яку звинувачують у причетності до смерті російських журналістів у Луганській області. В Україні ж порушили кримінальну справу про викрадення Савченко.

Адвокати Надії Савченко наполягали на звільненні своєї підзахисної під заставу в один мільйон рублів. Однак ілюзій щодо цього не живили. Про це ще до початку судового засідання в інтерв’ю Радіо Свобода сказав один із її захисників Марк Фейгін. За його словами, рішення у справі Савченко ухвалюють не воронезькі судді.

Питання лежить у політичній площині, і рішення – на самій горі, але ніяк не в судових інстанціях у Воронежі
Марк Фейгін

«Я не вірю в незалежність і самостійність ухвалених судом рішень, тому що питання лежить у політичній площині, і рішення – на самій горі, але ніяк не в судових інстанціях у Воронежі», – зазначив Фейгін.

Посилені заходи безпеки

Воронезький журналіст Михайло Жеребятьєв каже, що нинішнє засідання суду у справі Надії Савченко супроводжувалося підвищеними заходами безпеки, хоча у представників ЗМІ воно особливого ажіотажу не викликало.

«Якісь підвищені заходи безпеки. Незрозуміло взагалі чому, навіщо? Журналістів було менше. Засідання вже не було настільки значущим. І ніхто не бачив автозаку, який привозив Надію», – сказав журналіст.

Надія Савченко заявила на засіданні, що не визнає своєї провини і не причетна до вбивства російських журналістів.

«Не визнаю себе винною, не вбивала журналістів. Я не розумію, який стосунок російське слідство, суд мають до подій в Україні. Я – військовослужбовець України і виконувала свою роботу. Як іноземці можуть вирішувати, як я маю захищати Батьківщину?» – процитував заяву Савченко у своєму «Твіттері» її адвокат Микола Полозов.

Дякувати Богу, що у нас уже немає Януковича. Буду вірити, що у вас скоро не буде Путіна
Надія Савченко

А на відео, оприлюдненому інтернет-телебаченням Hromadske.tv, Надія Савченко також наголошує: «У вас немає справедливості, у вас немає закону. Дякувати Богу, що у нас уже немає Януковича. Буду вірити, що у вас скоро не буде Путіна».


На межі абсурду

За час, що минув після попереднього судового засідання, адвокати Надії Савченко побували в Україні, де зібрали низку доказів невинуватості своєї підзахисної. Зокрема, за словами Марка Фейгіна, захист знайшов підтвердження того, що Савченко була затримана ще до того, як загинули журналісти ВГТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. А саме в цьому, за версією слідства, винна українська льотчиця. Крім того, за словами Марка Фейгіна, слідство у справі Савченко не зібрало жодних доказів її провини. Зате звинувачення у цій справі на межі абсурду.

«Я ознайомився з матеріалами постанов, в яких написано, що події, з приводу яких триває розслідування, загибель Волошина і Корнелюка, відбувалися на території «Луганської народної республіки». Я написав свої зауваження про те, що і «Луганська народна республіка» і «Донецька народна республіка» не є суб’єктами міжнародного права. А терміни ці фігурують в офіційних матеріалах слідства», – зауважив Фейгін.

Захист Надії Савченко – як і раніше – наполягає на тому, що на території Російської Федерації вона опинилася в результаті викрадення. Хоча в Слідчому комітеті Росії стверджують, що Савченко затримали після того, як вона незаконно в’їхала в Росію без документів під виглядом біженки. В Україні порушена кримінальна справа про викрадення Надії Савченко. Минулого тижня президент Петро Порошенко нагородив українську льотчицю орденом «За мужність».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG