Доступність посилання

ТОП новини

ООН оприлюднила звіт про жертви протистояння на Донбасі і винуватців


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Щодня на Донбасі, у зоні ведення бойових дій, гинуть, в середньому, 36 мирних мешканців. У період зі середини квітня і до 27 серпня на Сході України загинули понад дві з половиною тисячі осіб. Відповідальність за порушення прав людини і зростання жертв серед цивільних несуть обидві сторони конфлікту. Про це 29 серпня повідомив помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович. У Києві він представив черговий – уже п’ятий – звіт Управління верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в Україні.

На Донбасі тривають інтенсивні бойові дії. Українські Збройні сили та їхні противники з озброєних формувань застосовують артилерію, системи залпового вогню й інше важке озброєння. Відтак, за даними ООН, кількість жертв серед цивільного населення зростає, на сьогодні у середньому гине 36 осіб на день.

Іван Шимонович
Іван Шимонович

Як наголосив помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович, відповідальність за поглиблення гуманітарної кризи несуть обидві сторони конфлікту.

«Гуманітарна катастрофа на сході України в останній місяць поглибилась. Сторони конфлікту використовують важке озброєння, артилерію, що неминуче призводить до жертв серед місцевого цивільного населення», – наголосив Шимонович.

Представляючи звіт Управління верховного комісара ООН з прав людини, Шимонович також зазначив, що мирні мешканці Донбасу потрапляють під обстріли у рідних містах, а також при спробах виїхати за межі зони проведення антитерористичної операції (АТО) у безпечні місця. Експерти ООН фіксують випадки, коли бойовики відкривали вогонь по людях, які проходили через гуманітарний коридор, відкритий українським урядом.

Шимонович також зазначив, що моніторингові групи ООН інформують про збільшення кількості порушень прав людини з боку озброєних груп і формувань на тих територіях Донбасу, де відсутній контроль України.

Cерйозні порушення прав людини з боку озброєних груп, включають викрадення з наступними фізичними й психологічними тортурами
Іван Шимонович

«Нам продовжують надходити повідомлення про серйозні порушення прав людини з боку озброєних груп, що включають викрадення з наступними фізичними й психологічними тортурами і жорстоким поводженням із затриманими. При цьому багато затриманих примушують працювати. Точно не відомо, скільки людей досі залишаються у неволі, але станом на 17 серпня вважалося, що різні озброєні групи продовжують утримувати під вартою як мінімум 468 осіб», – зазначив представник ООН.

Шимонович звернув увагу і на те, що порушення проти цивільного населення коять і представники українських добровольчих і територіальних батальйонів, про що місцеві мешканці повідомляють експертам ООН. Він додав, що ООН рекомендує українській стороні забезпечити ефективний контроль над цими батальйонами і провести їм інструктаж із міжнародного гуманітарного права.

«Ці батальйони замінюють органи правопорядку у багатьох населених пунктах, звільнених від озброєних формувань. Ми рекомендуємо урядові України визначити офіційний статус цих батальйонів, однак наразі ми фіксуємо повідомлення про порушення прав людини з боку їхніх бійців. Усі випадки мають бути належним чином розслідувані», – зазначив Шимонович.

У звіті також мова іде про те, що на сході країни українська влада заарештувала понад тисячу осіб через «незаперечні докази їхньої участі у терористичній діяльності». Однак, як вважають фахівці Управління верховного комісара ООН, провадження щодо деяких із цих справ триває з порушеннями прав людини.

Євген Захаров
Євген Захаров

Українські правозахисники підтверджують дані, наведені експертами ООН, хоча їхнім представникам на Донбасі доводиться працювати фактично за умов конспірації. Про це Радіо Свобода повідомив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

Вважаю, що в ООН є підстави писати про те, про що вони пишуть – я знаю особисто людей, які цим займаються
Євген Захаров

«На превеликий жаль, бувають випадки, коли наші військові також потрапляли у житлові будинки, ба більше – на жаль, у нас в зоні АТО немає відповідної комунікації, яка би мала бути. Тож наші стріляють по наших помилково. Так на війні буває. Я вважаю, що в ООН є підстави писати про те, про що вони пишуть – я знаю особисто людей, які цим займаються, і у мене немає підстав їм не довіряти», – додав Захаров.

Українські силові органи ці заяви поки не коментували.

А українські правозахисники й експерти ООН висловили сподівання, що з часом за кожен випадок порушення прав людини винні будуть встановлені і нестимуть заслужене покарання.

«Правосуддя і відповідальність повинні замінити безкарність за масштабні порушення прав людини, що мали місце упродовж останніх чотирьох місяців. І правосуддя повинно застосовуватись до всіх», – наголошено у звіті Управління верховного комісара ООН з прав людини. Звіт охоплює період із 16 липня до 17 серпня цього року.

На дотичну тему: СБУ: перехоплено розмови бойовиків про обстріл ними із «Граду» селища Степове

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG