Доступність посилання

ТОП новини

«Ми учасники бойових дій, тут, на території України» – російський десантник


Російські військовослужбовці, які були затримані в Україні, під час прес-конференції у Києві, 27 серпня 2014 року
Російські військовослужбовці, які були затримані в Україні, під час прес-конференції у Києві, 27 серпня 2014 року

Київ – Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляє, що доказів російського вторгнення в Україну немає. А російський президент Володимир Путін публічно сказав, що російські десантники опинилися в Україні, бо просто заблукали. У відповідь на це розвідка НАТО наводить супутникові знімки російських військ на території України. А українське Міноборони надає матеріальні докази та відеозаписи допитів полонених в Україні російських військовослужбовців.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українська сторона та Захід не надали ніяких доказів російського вторгнення.

«Звинувачення лунають не вперше. Нас практично від самого початку кризи звинувачують у тому, що все це – наша провина. Різні домисли ми чуємо не перший раз. При цьому нам жодного разу не надали фактів», – заявив Сергій Лавров.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Однак президент України Петро Порошенко напередодні зробив офіційну заяву з приводу російського збройного вторгнення в Україну після взяття російськими силами міста Новоазовська.

«На порятунок банди терористів з боку Російської Федерації через неконтрольовану нами ділянку кордону ввійшли колони важкої техніки, великі партії зброї і військовослужбовці, які є регулярними підрозділами Російської Федерації», – заявив Петро Порошенко.

Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

А генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен офіційно визнав факт російського вторгнення в Україну.

Попри непереконливі заперечення Москви, тепер зрозуміло, що російські війська та техніка незаконно перетнули кордон
Андерс Фоґ Рассмусен

«Попри непереконливі заперечення Москви, тепер зрозуміло, що російські війська та техніка незаконно перетнули кордон і потрапили на територію східної та південно-східної України», – заявив генеральний секретар НАТО.

Альянс 28 серпня оприлюднив нові супутникові знімки, які свідчать про перебування в Україні російських військ.

Супутникові знімки НАТО підтвердили перебування російських військ в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00


В Україні воюють «добровольці» з Росії – російське МЗС

Тим часом президент Росії Володимир Путін сказав, що вірить в те, що російські десантники, затримані в Україні, заблукали, тому що між Україною та Росією немає маркованого кордону. Про це він заявив на молодіжному форумі «Селігер» у п’ятницю, 29 серпня.

А МЗС Росії запропонувало розглядати своїх військових на території України як «добровольців». В оприлюдненій у п’ятницю, 29 серпня, заяві дипломатичного відомства Російської Федерації ідеться про те, що там відзначають «велику кількість добровольців з багатьох закордонних країн у лавах учасників бойових дій». З-поміж них просто є добровольці з Росії, відзначає російське МЗС.

«Нас відправили на бойові дії з людьми, з якими ми не повинні воювати» – російський десантник

Міністерство оборони України оприлюднило на своїй сторінці у Facebook відеозаписи допитів полонених російських десантників. Їхні особи також називають. Так, 25 серпня поблизу населеного пункту Зеркальний Амвросіївського району Донецької області спільна оперативна група ЗСУ та СБУ затримала 10 військовослужбовців 331-го полку 98-ї гвардійської Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Збройних сил Російської Федерації (в/ч 71211).

Ніяких навчань тут немає. Тут суто військова техніка, колісна, гусенична, танки, артилерія, тут, на території України
Сергій Смирнов

Російський десантник-контрактник Сергій Смирнов з Костроми розповів наступне: «Ніяких навчань тут немає. Тут суто військова техніка, колісна, гусенична, танки, артилерія. Ми тут як учасники бойових дій, тут, на території України», – сказав російський десантник.


Інший полонений десантник з цієї ж дивізії Іван Романцов у деталях розповів, як відбувалося відправлення регулярних підрозділів Збройних сил Росії на війну з Україною.

Я тут перебуваю не добровільно. Навідників і механіків-водіїв відправили до машин, щоб зафарбувати номери і намалювати білі кола
Іван Романцов

«Я тут перебуваю не добровільно. У Костромі 16 серпня у нас був оголошений збір. Нас зібрали всіх, сказали, що їдемо у відрядження до Ростова. 17 серпня ми почали завантаження на ешелон. Завантажилися на ешелон. Ешелоном доїхали до Ростова, на станції Матвіївка було розвантаження. Після цього ми поїхали недалеко від Ростова, розбили наметове містечко. По приїзді навідників і механіків-водіїв відправили до машин задля того, щоб зафарбувати номери і намалювати білі кола», – розповів військовослужбовець Російської Федерації.

Після цього десантник зауважує, що «їх відправили на бойові дії з людьми, з якими вони в принципі не повинні воювати, тому що їхня пропаганда, яка подається по телевізору, не відповідає дійсності».


Тим часом українське місто Маріуполь готується до оборони й відбиття можливого наступу російських військ. За словами речника інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрія Лисенка, у військкомат міста щодалі зголошується більше чоловіків, готових захищати своє місто від російського агресора.

Вище керівництво Польщі, Литви, Японії, США та інших країн Заходу вже визнали факт російського вторгнення в Україну. 30 серпня, у суботу, відбудеться спеціальне засідання Європейської ради ЄС, на якому голови держав та урядів його країн-членів визначаться зі своєю позицією щодо дій Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG