Доступність посилання

ТОП новини

Бійців АТО з оточення під Іловайськом обіцяють випустити до 10-ї ранку – Семенченко


Командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко
Командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко

Бійці АТО, які не здалися у полон під Іловайськом Донецької області, до 10-ї ранку мають бути випущені через гуманітарний коридор, а ті, хто здався, будуть обміняні на російських десантників. Про це повідомляє у Facebook командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко з посиланням на розмову з президентом Петром Порошенком.

«Щойно говорив з Президентом України. Під час переговорів на найвищому рівні ним досягнута домовленість про таке: 1) До 10.00 сьогодні всі бійці, які не здалися у полон, зі зброєю і прапорами будуть випущені через спеціальний коридор до місця дислокації основних сил АТО. Бойова техніка підірвана. 2) Упродовж декількох днів всі бійці, які здалися у полон, а також поранені, які перебувають у полоні, будуть обміняні на російських десантників у Харкові», – зазначив Семенченко.

При цьому Семен Семенченко припускає факт зради.

«У мене є підстави вважати що оточення добровольчих батальйонів є наслідком зради і некомпетентності в системі військового управління. Факт 1 – колона понад годину стояла на місці і лише після початку мінометного обстрілу рушила вперед. Факт 2 – під час переговорів десантники заявили нашим бійцям, що мовляв їх би давно передислокували, якби не ми. Вони нас чекали упродовж всього дня на тому місці де мала проходити колона», – наголошує комбат «Донбасу».

Частині бійців батальйону «Донбас» та інших добровольчих батальйонів, які опинилися в оточенні в Іловайську, вдалося звідти прорватися й дістатися до села Червоносельськ. Там вони потрапили в нове оточення. Перед цим їх атакували російські військові на танках. Про це Радіо Свобода повідомив боєць батальйону «Донбас» з позивним «Клім». За його словами, вони не можуть вийти з оточення, у них обмаль боєкомплектів та медикаментів.

Боєць «Донбасу» також повідомив про значну кількість загиблих і поранених. За його даними, з Іловайська вдалося прорватися понад 200 бійцям.

Командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко підтвердив Радіо Свобода цю інформацію. За його словами, частина військових ЗСУ здалася у полон. Не здався в полон у повному складі батальйон «Донбас», 10 бійців батальйону «Кіровоград» та 23 бійці батальйону «Кривбас».

Підкріплення вони у п’ятницю, 29 серпня, не отримали. Про це Радіо Свобода повідомив боєць «Донбасу».

Журналіст Lb.ua Макс Левін, який перебував під Іловайськом, повідомив Радіо Свобода, що поки він був на лінії фронту, РНБО так і не надала обіцяної підмоги. «Не було ніякої артилерії, ні авіа, ні вертольотів». «Просіть для них підмогу!» – наголошує Левін.

В РНБО заявляли, що бійці в Іловайську отримали підкріплення і контролюють місто. За словами речника інформаційного центру РНБО Андрія Лисенка, військові отримали підкріплення ще в середу, 27 серпня.

Командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко впродовж двох тижнів просив про підкріплення, аби взяти місто Іловайськ, а потім про додаткові війська, щоб пробити коридор для виходу бійців з оточення. За його словами, влада має провести розслідування цього факту зради українських бійців, інакше «ми втратимо країну».

XS
SM
MD
LG