Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає з ЄС мільярд євро і певну військову допомогу – Порошенко


(архівне фото)
(архівне фото)

Європейський союз надасть Україні додаткову макрофінансову допомогу у вигляді кредиту на загальну суму в один мільярд євро, заявив у суботу у Брюсселі президент Петро Порошенко після низки зустрічей із європейськими лідерами і виступі на саміті ЄС.

За його словами, в перебігу цих зустрічей досягнена домовленість, що Україна до кінця року отримає додатково 510 мільйонів євро кредиту, а також 210 євро як безповоротний ґрант, яким Євросоюз «підтримає Україну за цієї важкої ситуації».

Крім того, сказав він, окремі країни-члени ЄС на двосторонньому рівні почали надавати Україні військово-технічну допомогу. В першу чергу йдеться про нелетальну зброю «найвищої якості й найсучасніших зразків», сказав Порошенко.

За його словами, дискусія про розширення такої допомоги продовжиться 4–5 вересня на саміті НАТО.

Президент України перебуває в суботу у Брюсселі, де він узяв участь у низці заходів і зустрічей, зокрема, в позачерговому засіданні Європейської ради (саміті ЄС), на якому становище в Україні за умов вторгнення Росії на її материкову частину розглядають як одне з головних питань.

Раніше і в ЄС, і в НАТО давали знати, що ці об’єднання не планують надавати Україні військово-технічної допомоги від свого імені, але це можуть робити окремі країни-члени.

XS
SM
MD
LG