Доступність посилання

ТОП новини

Статус полонених залежить від визначення статусу конфлікту – Шимонович


Іван Шимонович, архівне фото
Іван Шимонович, архівне фото

Визначення юридичного статусу утримуваних осіб залежить від статусу військового конфлікту, заявив у неділю в Харкові помічник генерального секретаря ООН із прав людини Іван Шимонович.

«Звичайно у випадку міжнародного конфлікту ми виконуємо рекомендації Червоного хреста та Женевської конвенції. Це питання складне, але необхідно визначити суть конфлікту, залученість іноземних держав до нього, щоб чітко визначити статус цих полонених», – відповів він на запитання Радіо Свобода.

За його словами, в Донецькій та Луганській областях представники озброєних груп утримують у заручниках майже 400 людей. Але помічник генсекретаря ООН, що їхні експерти наразі не можуть назвати точні цифри полонених.

Також в Україні, за даними Шимоновича, є близько однієї тисячі осіб, проти яких висунуто обвинувачення в порушенні територіальної цілісності України. Ці люди належать «до сепаратистських та інших груп», сказав він.

При цьому Шимонович не зміг сказати, скільки громадян України утримуються на території Росії, бо не має про це інформації, оскільки мандат моніторингової місії стосується тільки території України.

Помічник генсекретаря ООН каже, що під час роботи місії буде сприяти звільненню заручників.

«Я буду з цього приводу вести бесіди з представниками уряду України, я також буду говорити з цього приводу з тими, хто займає достатньо високі позиції серед сепаратистів. Я буду закликати до всіх можливих гуманітарних заходів деескалації, які також дозволять дотримуватися прав людини. Це гуманітарні дії, звільнення людей, надання інформації про осіб, які зникли безвісти», – наголосив Іван Шимонович.

Наразі триває моніторинговий візит помічника генерального секретаря ООН із прав людини Харківщиною та Донеччиною. В понеділок Шимонович відвідає Слов’янськ та Святогорськ. А 23 вересня під час засідання Ради ООН із прав людини в Женеві він представить звіт щодо дотримання цих прав на територіях АТО та в місцях, де живуть тимчасові переселенці.

XS
SM
MD
LG