Доступність посилання

ТОП новини

Новопризначені посадовці ЄС і війна на сході Європи


©Shutterstock
©Shutterstock

Лондон – За координацію зовнішньої політики Євросоюзу відповідатиме представниця Італії Федеріка Моґеріні, а президентом Ради ЄС буде поляк Дональд Туск. Європейський союз після багатомісячних закулісних консультації назвав посадовців на чільні посади у Брюсселі. Італійського політика експерти підозрюють у схильності до більш м’яких кроків стосовно Росії, яка нарощує агресію проти України.

Разом із раніше узгодженим президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером із Люксембургу вони будуть координаторами виконавчої гілки влади у Брюсселі. На тлі загострення бойових дій в Україні очікування від європейських лідерів зараз надзвичайно високі.

Дональд Туск
Дональд Туск

Польський прем’єр-міністр Дональд Туск напівжартома визнав, що за три місяці має вирішити, принаймні, одну проблему, щоб виконувати обов’язки президента Ради Європи.

«Для європейського рівня все має бути краще. Включно з моїм володінням англійською мовою на сьогодні. Але я покращу свою англійську. До грудня я буду готовий на усі 100 відсотків. Не турбуйтеся», – запевнив польський політик, якого вважають представником тих країн ЄС, які найбільше стурбовані російською агресією в Україні.

Федеріка Моґеріні та Едвард Налбандян, міністр закордонних справ Вірменії, у липні 2014 року
Федеріка Моґеріні та Едвард Налбандян, міністр закордонних справ Вірменії, у липні 2014 року

Натомість призначення зовнішньополітичним представником ЄС Федеріки Моґеріні вважають своєрідною противагою Дональду Туску. Моґеріні підозрюють у схильності до більш м’яких кроків щодо Росії.

Вирішити українську кризу військовим способом неможливо насамперед на користь українців. Тому розмірковуючи і працюючи над рівнем санкцій, ми також повинні залишати канал для дипломатії
Федеріки Моґеріні

«Ми всі знаємо, що вирішити українську кризу військовим способом неможливо насамперед на користь українців. Тому розмірковуючи і працюючи над рівнем санкцій, ми також повинні залишати канал для дипломатії. В цьому полягає наше завдання: робити і те, й інше», – повідомила журналістам Федеріка Моґеріні, яка полишить своє крісло міністра закордонних справ Італії згодом цієї осені.

Очікування нового мирного плану

На тлі критики Моґеріні варто пригадати, що 5 років тому призначення теперішньої представниці ЄС із зовнішньополітичних питань Кетрін Ештон також критикували. Деякі європейські оглядачі закидали британці Ештон, що вона, буцімто, була «нехаризматична». Щоправда мало хто міг закинути їй брак досвіду, про що говорять стосовно 41-річної Моґеріні.

Але і Моґеріні, і Туск, і Юнкер будуть лише представниками ЄС. Схвалюватимуть рішення і визначатимуть завдання представники усіх 28 країн Євросоюзу. Зараз проголошена мета – санкціями змусити Росію піти на мирне врегулювання і Петро Порошенко на зустрічі у Брюсселі заявив про новий план.

У понеділок відбудеться зустріч тристоронньої групи за участю посла ЄС Тальявіні, колишнього президента України Кучми і російського посла Зурабова. Дискусії стосуватимуться не лише заручників
Петро Порошенко

«Ми опублікуємо проект цього мирного плану упродовж тижня. У понеділок відбудеться зустріч тристоронньої групи за участю посла ЄС Тальявіні, колишнього президента України Кучми і російського посла Зурабова. Дискусії стосуватимуться не лише заручників, включно із заручниками, яких незаконно тримають в Росії. Дискусії будуть не лише про спостережну місію ОБСЄ, включно з місією вздовж кордон, але і, я сподіваюся, щодо припинення вогню», – сказав український президент минулими вихідними у столиці Євросоюзу, де покладаються на дієвість одночасного застосування санкцій і дипломатії.

Тим часом події на Донбасі показують, що реалії на місці змінює насамперед сила. НАТО оприлюднило низку фотографій із супутників, які підтверджують, що сепаратистські сили на Донбасі отримують все більшу підтримку із Росії. За цих умов у західній пресі лунають також припущення, що Україні потрібна не лише дипломатична підтримка, але й військова допомога, бо досі санкції ЄС агресію Росі стримати не змогли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG