Доступність посилання

ТОП новини

Якщо вторгнення Росії в Україну буде доведене, потрібні суворіші санкції – президент Чехії


Мілош Земан, архівне фото
Мілош Земан, архівне фото

Президент Чехії Мілош Земан заявив сьогодні, що в разі, якщо буде «однозначно доведено, що Росія справді вислала свої частини на східну Україну», потрібно підтримати запровадження нового кола санкцій Європейського союзу щодо Росії.

Виступаючи після дебатів у парламенті країни, Земан не підтримав позиції прем’єра чеського уряду Богуслава Соботки, який минулої неділі у Брюсселі заявляв, що Чехія наразі залишає за собою право не погодитися на нові санкції ЄС щодо Росії.

На думку президента, чітку позицію потрібно зайняти тільки тоді, коли факти вторгнення Росії в Україну будуть доведені чи, навпаки, агресія Росії доведена не буде. У цьому разі «я б схилився до того, щоб жодних санкцій не було, а відбулись переговори, які б привели до перемир’я», сказав президент, як повідомляє громадське «Чеське телебачення».

Із критикою позиції прем’єра Богуслава Соботки виступила також низка чеських опозиційних політиків. Зокрема, заступник голови опозиційної партії TOP09 Мартін Купка наголосив, що, ставлячи під сумнів санкції ЄС щодо Росії, прем’єр «ставить Чехію до ролі ненадійного партнера не лише щодо ЄС, але й щодо НАТО».

Міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек висловлював учора переконання, що його країна мусить пристати на спільний план Євросоюзу щодо суворіших санкцій проти Росії через її дії на дестабілізацію України.

Низка країн Заходу, а також союз НАТО заявляють, що вважають російське воєнне вторгнення до України доведеним фактом. Росія продовжує заперечувати цей факт.

Мілош Земан, лівоцентрист за політичними вподобаннями, дотримується поміркованої проросійської позиції, але час від часу виступає на підтримку України і з закликами покарати Росію.

XS
SM
MD
LG