Доступність посилання

ТОП новини

Енергосистема України у надзвичайному стані – Плачков


Енергосистема України у надзвичайному стані – Плачков
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:32 0:00

Гості «Вашої Свободи»: Вадим Уліда, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості; Іван Плачков, голова наглядової ради «Київенерго», екс-міністр палива та енергетики України.

Інна Кузнецова: У перший день вересня з’явилася інформація у ЗМІ про можливі так звані віяльні відімкнення електроенергії в будинках українців по дві години у ранкові та вечірні години. Це сколихнуло певним чином громадськість. Мовляв, чому ж? Україна завжди експортувала електроенергію. Що ж сталося?

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вадим Уліда: По-перше, наразі не здійснюються ніякі відімкнення споживачів.

І те, що вийшла інформація у ЗМІ про віяльні відімкнення, – немає такого поняття в енергетиці. Графіки аварійних відімкнень. Тобто, це заходи для збалансування роботи енергосистеми у випадку виникнення якихось аварійних ситуацій.

Не планується відімкнення найближчим часом, заходи можуть бути введені у випадку негативних подій, пов’язаних з бойовими діями
Вадим Уліда

Наразі цього не планується найближчим часом, але такі заходи можуть бути введені у випадку негативних подій, пов’язаних з бойовими діями.

З серпня місяця неможливо вивезти вугілля на електростанції з шахт через зону бойових дій
Вадим Уліда

Я поясню причини. Справа в тому, що зараз енергосистема України працює у надзвичайних умовах. Фактично таких умов роботи не було за всю історію незалежності України, за всю історію роботи енергосистеми, коли цілеспрямовано знищується енергетична інфраструктура, коли блокується терористами підвіз вугілля на шахти. І внаслідок того, що фактично з серпня неможливо вивезти вугілля на електростанції з шахт через те, що шляхи перевезення проходять через зону бойових дій, тобто фактично блокуються, виник дефіцит вугілля.

Ми зі свого боку вживаємо заходи для збалансування роботи енергосистеми. Завантажили атомні станції, зробили оптимізацію структури виробництва електроенергії. Але цей дефіцит вугілля відчувається. У випадку, якщо ситуація не стабілізується найближчим часом, то, як крайній захід, можуть бути введені такі відімкнення.

Але я ще раз наголошую, що це залежить від того, як будуть розвиватися події на сході.

– Якщо можуть бути введені ці аварійні відімкнення, то про це буде попереджене населення?

Вадим Уліда: Це попередження вже здійснюється.Ці заходи чітко регламентовані. Тобто це не те, що ми придумали зараз, це інструкція, яка є. Такі вже вводилися в Україні раніше.

Графіки аварійних відімкнень складаються енергокомпаніями, погоджуються з місцевими адміністраціями, місцевою владою. І на випадок аварійної ситуації енергокомпанія знає послідовність відімкнення споживачів для виконання завдань диспетчера, який веде енергосистему.

– Пане Плачков, на сайті «Київенерго» з’явилася інформація про те, що «Київенерго» не планує відімкнення у Києві. Це може бути у надзвичайних ситуаціях.

Як зрозуміти правильно? Київ буде вимикатися в останню чергу, чи існують якісь інші заходи? Бо «Прикарпаттяобленерго» – там уже всі повідомлені і готуються найближчим часом це робити.

Енергосистема України у надзвичайному стані. Немає газу, дефіцит вугілля, у базовому режимі тільки атомні станції
Іван Плачков

Іван Плачков: Я б почав із загальної ситуації і не був би таким оптимістом, як мій колега. Енергосистема України сьогодні у надзвичайному стані. Чому? Тому що у нас немає газу російського. Це перше. І друге – той дефіцит вугілля, про що сказав заступник міністра. Сьогодні працюють у базовому режимі тільки атомні станції. А теплова генерація – запас вугілля десь на декілька діб на деяких станціях, закінчується. І проблеми з транспортуванням. І дуже багато шахт затоплено.

Сьогодні ми маємо дуже великий дефіцит палива для теплової енергетики. Це перше. Друге. На жаль, енергосистема працює у складному режимі, тому що дуже багато пошкоджено ліній електропередач як високовольтних, розподільчих мереж. І ми бачимо, в яких умовах працюють енергетики.

Що стосується обмежень. Така ситуація була в 1990-х роках: 1996-й, 1997-й, 1998-й, 1999-й, аж до 2000-го року. Дійсно, це робилося організовано, складалися графіки, які узгоджувалися з місцевими органами влади. Спочатку скорочувалося постачання електроенергії великим підприємствам. Якщо ж був великий дефіцит, то ми включали графік обмежень.

На жаль, це не допомагало іноді, і працювала автоматика, яка автоматично вимикала споживачів для того, щоб перш за все зберегти енергосистему у працюючому стані, для того, щоб ми не допустили тієї ситуації, яка була в США.

Ви пам’ятаєте, разом з Нью-Йорком було погашено. Така ж ситуація була у Франції, була Москва з Московською областю відімкненені. Тому для того, щоб зберегти енергосистему, спрацьовує автоматика, яка вимикає споживачів.

– Пане Плачков, чи є зараз відімкнення промислових споживачів?

По Києву будуть розроблені обмеження по дуже великих споживачах електроенергії. Будемо змушені скорочувати постачання
Іван Плачков

Іван Плачков: У Києві були дуже великі обмеження по промислових споживачах. Я думаю, що по Києву будуть розроблені обмеження по промислових споживачах, дуже великих споживачах електроенергії.

Але до тієї ситуації треба готуватися. І я вважаю, що ми вже зараз повинні провести таку роз’яснювальну роботу і організаційну для того, якщо це буде, а я вже впевнений, що ми будемо змушені скорочувати постачання електроенергії, щоб це було без великих економічних наслідків.

– Як проводитиметься така роз’яснювальна робота? Бо, скажімо, до мене додому приходить людина доволі часто з «Київенерго», яка перевіряє показники лічильника, але вона не сказала, скільки я маю платити за електроенергію.

І от я лише сьогодні дізналася, що минулого місяця я заплатила неправильно. Тому що ніхто не сказав, скільки треба платити. Я подивилася на сайті і з’ясувала. Якби ж не подивилася, то і не знала б.

Іван Плачков: Вся інформація є на сайті «Київенерго» для споживачів: і тарифи, і всі умови оплати, і так далі. Все, що потрібно, є на сайті. Просто треба зайти на сайти «Київенерго» і подивитися, а не чекати, поки прийде фахівець з «Київенерго» і роз’яснить. Бо знаєте, скільки нам потрібно буде фахівців?

– Ніхто ніколи, чесно кажучи, не чекав того фахівця. Цей фахівець просто регулярно приходить і переписує показники лічильника.

Іван Плачков: Якщо він прийшов раз, то на три місяці. Було б добре, якби вони регулярно ходили.

Ми хочемо дочекатися цього. Якщо потрібна якась інформація, вона вся є на сайті «Київенерго».

Але я зараз казав би про ситуацію, яка нас чекає в опалюваний сезон при відсутності газу, при тому дефіциті газу, який є. Слава Богу, вчора відкрилися реверсні поставки зі Словаччини, то це допоможе. Але все рівно ми не зможемо компенсувати цей дефіцит.

І до опалювального сезону треба готуватися, щоб ми були готові до скорочення постачання тепла, до достатньо низьких температур, не за графіком, тому що газу немає.

І я не розумію сьогодні деяких політиків і керівників, які кажуть, що ні, не потрібно зараз вимикати гарячу воду, на це немає причин. Є причини. Сьогодні треба гарячу воду залишити тільки у школах, у медичних установах і там, де вона потрібна. І нам усім треба потерпіти десь до жовтня. І цей газ, який ми зекономимо, буде у газових сховищах, то він буде дуже потрібний нам у грудні, у січні. Бо ми ж не знаємо, яка зима буде.

– Пан Плачков згадав питання реверсу газу зі Словаччини, що відбулося, вчора, то не дуже значні обсяги, наскільки ми знаємо. Наскільки це може допомогти?

10 мільярдів кубометрів газу по року. Завдяки відкриттю газопроводу ми можемо обійтися без російського газу
Вадим Уліда

Вадим Уліда: Це фактично 10 мільярдів кубометрів газу по року. Це той обсяг, який може бути переданий завдяки відкриттю цього газопроводу і запровадженню поставок. Це значна сума для України. Щоденно це 27 мільйонів кубометрів.

Ми можемо обійтися без російського газу. Але треба враховувати, що ситуація дійсно складна, тому що Україна фактично веде війну на всіх фронтах. Вона йде фізично, йдуть бойові дії, і війна йде на енергетичному фронті.Ззовні застосовують, на жаль, до нашої країни всі можливі засоби, щоб ситуацію дестабілізувати, щоб створити надзвичайно важкі умови.

– З точки зору політичної, словацький газ і позиція словацького керівництва стосовно всіх цих політичних речей, наскільки може бути таке, що реверсу зі Словаччини і не буде?

Вадим Уліда: Саме через це уряд фактично від самого початку працював, готувався до зими. І питання реверсу було у всіх на слуху. І це ті переговори, які відбувалися з Єврокомісією, для того щоб унеможливити блокування цієї ініціативи і забезпечити доступ України до європейського ринку газу. І це відбулося вчора. І зі врахування того накопиченого газу, що у нас є, біля 16 мільярдів кубометрів, то по розрахунках, по плану нам має вистачити цього газу.

Можемо пройти цю зиму. Буде нелегка, але зможемо пройти
Вадим Уліда

Але, безперечно, це буде залежати від багатьох факторів – від розвитку подій на сході, від температурного режиму. Кабміном розроблено комплекс антикризових заходів, розроблені ліміти щодо скорочення споживання газу. Якщо вони будуть дотримуватися, я очікую, що ми можемо пройти цю зиму. Я не можу сказати, що вона буде легкою. Вона буде нелегка, але ми зможемо її пройти і забезпечити теплом та світлом жителів нашої країни.

– Ми спілкувалися з пересічними киянами і гостями столиці, запитували про те, як вони сподіваються пережити цю зиму, як вони ставляться до можливих відімкнень?

Респондентка (переклад): Я шокована! Якщо вони вимкнуть електроенергію, як же народ буде жити, скажіть, будь ласка?! Як? У пікові? Холодильники, морозильники – люди заготовлюють на зиму продукти зараз. Все в цьому ажіотажі, з цією війною пов’язане. А як жити? Поки що тільки дрова заготовляємо. Може, десь на дачі буду сидіти біля каміна.

Респондент: Ну, як треба, то треба. Для країни ж.

Респондентка: Я переживаю. Переживаю за те, що у мене холодильник полетить, електроплита, яка у мене постійно увімкнена, духовка також зіпсується.

Респондент (переклад): Враховуючи ситуацію в країні, я думаю, що люди знайдуть вихід. Тому що розуміння в українців є, що складна ситуація. Відповідно шукатимуть вихід. Я не можу сказати, як. Але я не думаю, що із-за цього буде третій Майдан.

Респондентка (переклад): Будуть вимикати світло, як раніше? Вночі можна і відімкнути, а вдень, звісно, ні. На роботі комп’ютери. Зараз усе ж електрика потрібна. При свічках.

Респондент (переклад): Будемо дідівськими методами виходити з ситуації, що склалася. А що ж робити? Повертаємося у печерний вік.

Респондентка (переклад): Для нас це не проблема. Це в Києві проблема. Води гарячої немає. А в нас нормально.

– Ставлення у людей абсолютно різне. Але одне зрозуміло: люди не знайомі з тим рішенням, яке, можливо, буде. І потрібна роз’яснювальна робота.

Вадим Уліда: Дійсно, це неприємно: відсутність гарячої води, можливі відімкнення світла. Але це не той захід, який вводиться просто так. Це вимушений захід для того, щоб збалансувати енергосистему країни, для того, щоб утримати Україну, в якій іде війна. Іде війна енергетична, йде війна на сході.

Пошкоджені 1 100 ліній електропередач, 4 тисяч трансформаторних підстанцій. 260 населених пунктів у Донецькій і в Луганській областях залишаються без світла
Вадим Уліда

Я хочу сказати, що щодня ми отримуємо звіти, кожного дня ми координуємо дії відновлення пошкодженої інфраструктури на Донбасі. На ранок сьогодні пошкоджені 1 100 ліній електропередач, більше 4 тисяч трансформаторних підстанцій. 260 населених пунктів у Донецькій і в Луганській областях залишаються без світла, тому що там стріляють, там мінують підстанції, там валять опори.

Енергосистема – це складна технологічна система. Якщо частина зазнає значної шкоди, то це, безперечно, впливає на всі інші. На роботу всіх електростанцій, які під'єднані до цієї системи, на роботу споживачів.

І зараз фактично ми цілодобово працюємо у надзвичайно складних умовах для того, щоб утримати енергосистему, для того, щоб забезпечити збалансовану роботу, для того, щоб споживачі України не відчули наслідки бойових дій.

Це просто треба розуміти. Треба розуміти, що коли війна, то ми маємо консолідуватися і маємо разом побороти того ворога, який є, щоб вистояти і використати той унікальний шанс, який отримала наша країна.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка: Панове, чи ви плануєте досидіти у своїх кріслах до нового року? Ми, наприклад, народ, не плануємо, що цей уряд буде сидіти до нового року.

Вадим Уліда: Я взагалі не планую сидіти у якомусь кріслі. Те, що зараз роблю, я вже пояснив. Я пробую виконувати свої обов’язки для того, щоб забезпечити світлом, теплом громадян, щоб мінімізувати ті наслідки бойових дій і не допустити розвалу енергосистеми України. Особисто я не тримаюся за крісло.

– Наскільки критична ситуація з усіма шахтами Донбасу? Скільки їх працює? Скільки не працює? Є інформація про те, що через те, що там немає електроенергії, як Ви вже сказали, шахти вже затоплюються.

Не працює внаслідок пошкодження 69 шахт. З серпня недопоставка вугілля склала біля двох мільйонів тонн
Вадим Уліда

Вадим Уліда: Сьогодні не працює внаслідок пошкодження або внаслідок відімкнення від електроспоживання 69 шахт. По окремих шахтах ситуація є досить складною, тому що вони затоплені. Ідуть бойові дії – відновити їх неможливо. Фактично енергетики працюють у бойових умовах. Тому, як тільки десь припиняються бойові дії, бригада від’їжджає і пробує відновити.

На жаль, дуже багато випадків, коли це закінчується трагічно для енергетиків, коли люди підпадають під обстріли терористів, під бойові дії. Але там, де це можливо, процес відновлення йде постійно.

Щодо вугілля, я ж кажу, що, незважаючи на те, ми можемо себе забезпечити вугіллям і добувати його можна у достатніх обсягах. Через неможливість його перевезення і із-за того, що район захоплений бойовиками, від серпня ми відчуваємо дефіцит. Фактично недопоставка вугілля склала біля двох мільйонів тонн. Ми плануємо тимчасово, як вимушений захід, замістити цей період, місяць-два, за рахунок імпортованого вугілля для того, щоб збалансувати систему.

– Наскільки правда про те, що бойовики вивозять вугілля в Російську Федерацію? Бо нібито взагалі вважалося би дивним, бо «кузбасівське» вугілля нібито і краще.

Вадим Уліда: Мені важко коментувати дії цих людей.

– Але правда, так?

З окремими шахтами просто немає зв’язку
Вадим Уліда

Вадим Уліда: Тому що туди немає доступу. Я знаю, що з окремими шахтами просто немає зв’язку. Що там відбувається? Я сподіваюся, що ситуація стабілізується, і наші військові зможуть звільнити цей район, тоді ми будемо розбиратися, що там відбувається.

– Самопроголошені «ЛНР» і «ДНР» прагнуть «незалежності». Прагнути можна всього. Наскільки вони, пояснюючи, що вони хочуть «незалежності», могли б бути такими «незалежними» чисто теоретично, навіть стосовно автономного енергопостачання Донбасу, якщо відокремити їх від єдиної енергетичної системи України?

Вадим Уліда: Енергосистема України – це єдина технологічна система, яку не можна розбивати на частини. Тому що по структурі генерації близько половини електроенергії виробляється на атомних станціях, близько 40-45% виробляється на теплових електростанціях, інша частина – на гідростанціях. Тобто, це не видобуток вугілля, тому що його не можна складувати.

Електроенергія – це технологічний продукт і пов’язано з веденням режиму, пов’язано з диспетчеризацією енергосистеми.На сьогодні я не бачу можливості відімкнення окремого регіону і виживання його енергетично. З урахуванням типології мереж, якщо буде тривати цей дефіцит палива, ці вугільні станції, розташовані на території східних областей, у Донецькій і Луганській областях, передусім будуть змушені зупинятися через відсутність палива і відповідно будуть вимикати споживачів, які живуть у цих районах.

На сьогодні луганська станція працює вже декілька тижнів відокремлено від енергосистеми всієї країни через те, що пошкоджені лінії електропередач, які зв’язують. Якщо не буде можливості через бойові дії відновити і зв'язок з енергосистемою України, або триватиме цей дефіцит палива, то в першу чергу цей острів споживання (він зараз біля 200 мегават) буде погашений. Але це буде просто вимушена робота автоматики, вимушена робота диспетчера для того, щоб утримати енергосистему України.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: По-перше, я хочу підтримати колегу, можна сказати, технічну людину, щоб ви робили точні рішення і не зважали особливо на політику. Єдине – переконували правильно.

По-друге, щодо Донбасу. Я сам звідси родом. Ситуація справді дуже складна. І тут вони, знаєте, що хочуть? Вони хочуть від’єднатися від газопостачання двома перемичками з України, а потім уже напряму постачати газ у Росію. Тобто, таким чином відділитися. І з вугіллям так само проблеми.

І ще. Крим ще почали від серпня вимикати. Там взагалі його вирублять чи ні? Які з ними відносини по оплаті?

Вадим Уліда: Дякую за підтримку. Тому що, дійсно, дуже важлива позиція людей і оцінка дій у цих надзвичайних умовах. Я вважаю, що енергетики дійсно працюють. Це просто ті люди, які зараз працюють у Донецькій і в Луганській областях, відновлюють споживання. Я пишаюся ними!

У Європі, в Америці, вимикалася половина країни. Ми цього не допустимо. Споживання технологічно буде обмежуватися де є дефіцит генеруючих потужностей. Крим має дефіцит потужностей
Вадим Уліда

По Криму, як я вже казав, енергосистема – ми маємо забезпечити її надійну, збалансовану роботу, щоб не допустити тих випадків, які були в Європі, в Америці, коли вимикалася половина країни. Я думаю, що ми цього не допустимо.

У випадку виникнення дефіциту палива те, що ми зараз спостерігаємо, ми маємо вводити обмеження споживання для того, щоб привести рівень споживання до рівня виробництва. У першу чергу споживання технологічно буде обмежуватися у тих районах, де є дефіцит генеруючих потужностей. На сьогодні Крим має дефіцит генеруючих потужностей. Відповідно він страждає перший.

Якщо будуть зупинятися електростанції, розташовані у східних регіонах, то відповідно в першу чергу буде зменшуватися споживання там. Тобто, це є технологічний зв'язок. Але наше завдання в цьому – не допустити, мінімізувати негативні наслідки для промисловості, для населення. Не допустити цього.

Але наскільки ми зможемо це зробити, то дуже багато буде залежати від того, як будуть розгортатися події на сході.

– Так само і вітропарки на Донеччині і на Луганщині – треба тепер про них забути? Так?

Вадим Уліда: Чому? Якщо вони працюють, якщо вони під'єднані до енергосистеми країни, вони виробляють електрику в енергосистему країни.

– Питання в тому, що вони зараз саме в тих районах, де епіцентр бойових дій.

Вадим Уліда: На сьогодні система у тих районах, інфраструктура енергетична, лінії електромереж значно ушкоджені. Я вже сказав про луганську станцію, яка відокремлена, є питання по інших станціях.

По вітропарках, якщо є можливість виробляти, то вони виробляють. Відповідно там оплата йде, енергокомпанії можуть отримувати за це гроші на гуртовому ринку.

Тобто ми намагаємося, незважаючи на ці дії, забезпечити по можливості нормальну роботу, але близьку до цієї нормальної роботи.

– Ми будемо сподіватися на розуміння населення. Ми будемо сподіватися на те, що якось буде поліпшуватися ситуація.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG