Доступність посилання

ТОП новини

Обама: НАТО має зміцнити військо України


Барак Обама виступає в Таллінні, 3 вересня 2014 року
Барак Обама виступає в Таллінні, 3 вересня 2014 року

Президент США Барак Обама закликав сьогодні союз НАТО допомогти зміцнити збройні сили України.

Виступаючи у столиці Естонії Таллінні, він назвав дії Росії «нахабним нападом на територіальну цілісність України – суверенної і незалежної європейської держави».

«Не уряд у Києві дестабілізував Схід України – це були проросійські сепаратисти, яких заохочує Росія, фінансує Росія, навчає Росія, постачає всім Росія і озброює Росія. А російські війська, які нині увійшли в Україну, – не «гуманітарна» чи «миротворча» місія – це бойові російські війська з російською зброєю на російських танках. Це факти. Вони можуть бути доведені, їх неможливо поставити під сумнів», – наголосив Обама.

Крім того, він нагадав: «Так само як ми ніколи не приймали окупації і незаконної анексії держав Балтії, ми не приймемо й російської окупації і незаконної анексії Криму чи будь-якої іншої частини України».

Президент США згадав і про вплив санкцій, накладених на Росію через її дії на дестабілізацію України. «Без сумніву, Росія платить ціну… Дії Росії в Україні послаблюють Росію, дії Росії шкодять російському народові. Так не мало б бути», – сказав він.

Виступаючи напередодні саміту НАТО, що відбудеться завтра й післязавтра в Уельсі у Великій Британії, Барак Обама наголосив: «НАТО мусить дати Україні безсумнівний сигнал підтримки».

«Отож в Уельсі ми як альянс зустрінемося з президентом Порошенком, щоб засвідчити: 28 наших країн єдині в підтримці суверенітету України і її права захищати свою територію», – додав він про плановану участь у саміті НАТО президента України Петра Порошенка.

Обама також звернув увагу, що НАТО має допомогти й іншим своїм партнерам, зокрема, Грузії й Молдові, зміцнити свою оборону.

У Києві прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив сьогодні, що Україна сподівається на саміті НАТО в Уельсі 4–5 вересня отримати статус спеціального партнера альянсу, а також отримати статус ключового союзника США.

XS
SM
MD
LG