Доступність посилання

ТОП новини

Російські солдати відмовляються воювати в Україні (огляд преси)


У Росії зростає кількість громадян, які не бояться висловлюватися проти війни з Україною, наголошує газета «Сегодня». Так, за інформацією видання, минулого тижня 40 солдат 331-го десантного полку Росії відмовилися йти на фронт в Донбас, за що відразу були звільнені з армії. Російські волонтери, які виступають проти війни, збирають в соцмережах групи для пошуку зниклих солдат. А їхні матері погрожують прийти до кордону АТО в надії, що російські бійці не стрілятимуть в своїх рідних. Докладніше про це йдеться в статті «Є росіяни, які готові воювати за Україну».

В умовах війни й потреби відбудовувати зруйнований Донбас реформи – єдине, що врятує Україну, переконують експерти тижневика «Країна». Вони нарікають, що реформи в країні досі не запущені і до серйозних змін не дійшли руки. Інше питання: чи здатен нинішній кабмін на реформи? Не готовий проводити їх був міністр економіки Павло Шеремета. Він – не практик, констатує експерт. А в бюрократичній Україні потрібна рішучість, щоб долати опір апарату. Більші успіхи робить міністр фінансів Олександр Шлапак. А найкраще в кабміні працює міністр освіти Сергій Квіт. Він провів прогресивний закон «Про вищу освіту» і заклав основу для подальшого реформування галузі. Міністр юстиції Павло Петренко щось почав робити, але процес змін надто повільний. Однак, треба враховувати, що уряд вирішує мільйон проблем, які залишила минула влада.

Без грошей МВФ та ЄС українська економіка не зможе бути опорою армії у відсічі ворогу і не зможе вберегти людей від голоду та холоду. Такої думки практично всі опитані газетою «День» експерти. Міжнародні фінансові донори готові допомагати Україні, й будуть допомагати, але лише в разі, коли матимуть гарантії: гроші точно надходитимуть за адресою, а не осідатимуть у кишенях чиновників. А для цього потрібно подолати корупцію. Експерти наголошують, що в Україні має бути створений незалежний правоохоронний орган, який буде викривати корупцію у вищих ешелонах влади – Національне бюро антикорупційних розслідувань. Про те, коли він буде створений і які його основні функції, йдеться в рубриці «Економіка».

Уся діяльність Росії підпорядкована лише забезпеченню подальшого успіху російських військ на території Східної України, стверджує дописувач газети «День». Відтак, чи є сенс нових спроб припинення вогню та чергових «мирних» домовленостей із Путіним? Які можуть бути наслідки подібних мирних ініціатив? Автор статті вважає, що це тактика дій Росії – проведення переговорів для прикриття воєнної агресії. І керівництво України «ведеться» на ці переговори, бо вважає, що дипломатичними засобами можна вирішити цей конфлікт. Ця фетишизація дипломатії тільки шкодить Україні і призводить до подальших жертв та територіальних втрат. Росія діє абсолютно класично – як і діють в період війни, коли дипломатія обслуговує успіх військ. Коли війська досягають політичного завдання, дипломатія закріплює ці результати. А в Україні вірять, що політико-дипломатичними засобами можна відбити агресію, нарікає дописувач у статті «Війна навчає».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG