Доступність посилання

ТОП новини

НАТО готове підкріпити політичні сигнали військовою підтримкою – експерт


Юрій Рубан
Юрій Рубан

Київ – Саміт НАТО в Уельсі продемонструє, що альянс готовий підтримати Україну в її протидії російським агресорам не лише на словах. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Юрій Рубан. При цьому він не виключає, що країни Північноатлантичного блоку вирішать негласно допомогти Україні в тому числі й озброєнням.

НАТО не прилетить воювати за нас
Юрій Рубан

– Давайте будемо твердо стояти га ґрунті здорового глузду. НАТО не прилетить воювати за нас. Більше того – скажу так, щоб не було розчарувань: НАТО навряд чи говоритиме про перспективу членства України. Я цілком допускаю, що знову постане питання перспективи членства Грузії, а не України. Але це буде дуже важливим сигналом і для нас. Тому що до цього НАТО уникало ухвалення таких рішень стосовно країн, які мають невирішені територіальні суперечки. Щодо Грузії – мають на увазі проблеми Абхазії та Південної Осетії. Але зверніть увагу – якщо таке рішення справді ухвалять по Грузії, це буде дуже потужним сигналом, що віднині відторгнення частини території під тиском Росії вже не перешкоджатиме розвитку й поглибленню стосунків альянсу з різними державами. І думаю, що політичні сигнали будуть підкріплені серйозною військовою і військово-технічною допомогою. Своєрідним анонсом такої принципової зміни позиції є рішення Франції.

– Ви маєте на увазі рішення Франції зупинити плани щодо передачі Росії першого з двох бойових кораблів класу «Містраль» через дії Москви проти України?

Маріуполь оточений, зрозуміло – якби зараз Росія мала «Містраль», імовірність його захоплення в ході атаки з моря різко зросла б
Юрій Рубан

– Так. Я думаю, що Росія сама полегшує ухвалення рішень. Тому що, наприклад, коли наш Маріуполь оточений, зрозуміло – якби зараз Росія мала «Містраль», імовірність його захоплення в ході атаки з моря різко зросла б. І в цій ситуації – як би не хотіли заробити на контрактах французькі промисловці, як би керівництво не прагнуло заробити собі внутрішньополітичні очки, але все-таки виявилася і атлантична солідарність, і здоровий глузд.

– А допомога озброєнням? НАТО може її надати Україні?

– Поки що не було прямих заяв, що, наприклад, Сполучені Штати нададуть зброю Україні. Але ми могли б звернути увагу на наступні речі. Невипадково два дні поспіль Україну відвідували керівники двох ключових комітетів сенату США – комітету із зовнішніх зв'язків Роберт Менендес та комітету з питань збройних сил Карл Левін. Американське законодавство вимагає, щоб при ухваленні рішення про ті чи інші види допомоги президент США консультувався з керівниками цих комітетів.

І ще – дуже важливо. Ми подивимося – як сформулюють зрештою рішення на саміті НАТО. Але в таких рішеннях завжди буває публічна політична частина і не публічна частина. Обов’язково, так би мовити, буде закрита частина, де, власне, розпишуть специфіку або підготовки, або прямого отримання Україною певних видів озброєнь, які нам так зараз потрібні.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG