Доступність посилання

ТОП новини

НАТО створює сили швидкого реагування й відмовляє Москві у праві вето


НАТО: основам глобальної безпеки кинуто небачений виклик
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

НАТО: основам глобальної безпеки кинуто небачений виклик

Лідери НАТО схвалили сьогодні створення сил швидкого реагування, що матимуть на меті протистояти ймовірній агресії Росії, і попередили Москву, що вона не має права вето на вступ третіх країн до Північноатлантичного союзу, повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Ці нові сили швидкого реагування, які створять на основі вже наявних, будуть у змозі розгорнутися у складі кількох тисяч військовослужбовців сухопутних військ протягом лічених днів.

Нові сили створять постійну присутність військових НАТО у східних частинах Північноатлантичного союзу на ротаційних засадах, сказав Расмуссен на саміті НАТО. Ітиметься про присутність і в повітрі, і на суші, і на морі.

Такі плани, додав він, є чітким сигналом, що НАТО завжди захищатиме всіх своїх членів.

Крім того, сказав він, у НАТО узгодили значні заходи на підтримку Грузії в її рухові до членства в Північноатлантичному союзі.

Ітиметься про створення місії НАТО у Грузії, завданням якої буде допомога в модернізації грузинського оборонного сектора, розширення центру зв’язку НАТО у Грузії, спільні військові навчання в цій країні і, можливо, створення військового навчального центру.

Сьогодні в місті Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії закінчується саміт Північноатлантичного союзу, на якому становище в Україні після вторгнення до неї регулярних військ Росії було одним із головних питань. На саміті перебуває президент України Петро Порошенко, який бере участь у низці його заходів, а також багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із керівниками країн-членів НАТО.

XS
SM
MD
LG