Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: перемир’я на Донбасі важливе і для України, і для світу


Петро Порошенко та Андерс Фоґ Расмуссен під час саміту НАТО у Вельсі, 4 вересня 2014 року
Петро Порошенко та Андерс Фоґ Расмуссен під час саміту НАТО у Вельсі, 4 вересня 2014 року

Ньюпорт – Президент України Петро Порошенко, перебуваючи на саміті НАТО у Вельсі, висловив сподівання на довготривалість процесу припинення вогню на Сході України, заявивши, що це важливо не лише для самої України, але й для цілого світу. Він наказав начальникові Генштабу Збройних сил України припинити вогонь на Донбасі після підписання відповідного протоколу у Мінську представниками України та так званими «ДНР» та «ЛНР» за посередництва ОБСЄ. Генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив сподівання, що припинення вогню може бути «початком конструктивного політичного процесу» за умов справжньої імплементації угоди.

Петро Порошенко зробив свою заяву на зеленій галявині гольф-клубу неподалік готелю «Келтік-Манор», у якому відбувався саміт НАТО. Сталося це десь за півгодини до моменту, коли мав запрацювати протокол про припинення вогню на Донбасі – а воно почалося о 18:00 за Києвом.

«Протокол був підписаній між трьома сторонами щодо мого мирного плану із 12 практичними кроками щодо встановлення миру і стабільності при повазі до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України», – сказав український президент англійською мовою.

Він підтвердив свій наказ Генштабові припинити вогонь на Сході.

«Важливо, щоб припинення вогню тривало довго і щоб ми продовжували політичний діалог задля стабільності Сходу України», – заявив Порошенко.

За його словами, Київ очікує звільнення усіх заручників – можливо, вже в суботу. Також, за словами Порошенка, Київ готовий на децентралізацію влади, надання спеціальних економічних повноважень певним районам Донецької та Луганської областей, вільне використання будь-яких мов, захист культурних традицій українського Сходу і амністію тим, хто складе зброю.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав після цього, що Київ також сподівається на встановлення дієвого контролю за українсько-російським кордоном на Сході з боку ОБСЄ. Значна ділянка кордону перебуває під контролем сепаратистів.

«Цей протокол про припинення вогню важливий не лише для України, але й для цілого світу», – сказав Порошенко у Вельсі.

Порошенко також додав, що про припинення вогню він раніше вже говорив з президентом Росії Володимиром Путіним, і сказав у Вельсі, що припинення вогню – «це зараз наша спільна відповідальність».

НАТО вітає припинення вогню

Буквально після того, як свою заяву зробив український лідер, на підсумковій прес-конференції після завершення саміту НАТО генсекретар альянсу Андерс Фоґ Расмуссен привітав домовленість про припинення вогню в Донецькій та Луганській областях.

«Я сподіваюсь, що припинення вогню протримається. Я також маю надію, що цей крок може бути початком конструктивного політичного процесу», – сказав Расмуссен.

«Зараз важливо почати чітке втілення (угоди) зі щирими намірами. Тому я підкреслив важливість справжньої імплементації», – додав генеральний секретар НАТО, коментуючи підписаний у Мінську протокол.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG