Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: і сепаратисти, і українські добровольці чинили воєнні злочини, це міжнародний збройний конфлікт


Правозахисна організація Amnesty International заявляє про дедалі більше свідчень того, що на Сході України і проросійські сепаратисти, і українські добровольчі формування чинили воєнні злочини.

Усі сторони бойових дій виявили неповагу до життя цивільних і грубо порушили міжнародні зобов’язання, мовиться в оприлюдненому в ніч на неділю новому звіті організації.

У ньому задокументовано випадки нецілеспрямованих обстрілів, викрадень, тортур і вбивств.

Цей звіт підготували ще до того, як у суботу було попередньо узгоджено мирне врегулювання й було запроваджено режим припинення вогню.

Організація заявляє, що є достатньо даних про участь у конфлікті в Україні російських військ і озброєнь, щоб вважати доведеним: конфлікт на Сході України переріс у «міжнародний збройний конфлікт».

Її фахівці опитували внутрішніх вимушених переселенців із зони бойових дій в Україні, а також утікачів до Ростовської області Росії. Там їм, зокрема, розповіли, що українські війська обстрілювали житлові квартали.

Також, посилаючись на «варті довіри повідомлення», Amnesty International заявляє про викрадення і побиття людей, які здійснювали українські добровольчі батальйони.

Водночас правозахисники кажуть, що мають і заяви очевидців про викрадення, тортури і вбивства з боку сепаратистів.

Організація також публікує у звіті супутникові фото, які, за її словами, свідчать про нарощування чисельності на Сході України російської бронетехніки й артилерії. Росія, всупереч усім доказам, далі офіційно заперечує, що в Україні діють її війська.

Як заявила Радіо Свобода фахівець Amnesty International у справах України Гедер Маꥳлл, конфлікт на Сході України розпалює Росія, надаючи проросійським сепаратистам широку підтримку, зокрема, озброєннями.

Генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті закликав Росію припинити «постійний потік озброєнь та іншої підтримки» сепаратистам, які вочевидь причетні до «грубих порушень прав людини».

XS
SM
MD
LG