Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди: «Боїнг» на Донбасі був зруйнований іззовні


Зовнішні пробоїни на частині корпусу літака
Зовнішні пробоїни на частині корпусу літака

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що летів рейсом МН17, зазнав аварії на сході України в липні через зовнішній вплив на нього «великої кількості об’єктів із високою енергією». Цього висновку дійшла Рада розслідувань із питань безпеки Нідерландів, яка розслідувала авіакатастрофу, що забрала життя 298 людей, більшість з яких були нідерландцями. Відповідальність за збиття цього літака українська сторона та західні країни покладають на проросійських сепаратистів, які відкидають свою причетність до трагедії.

Попередній звіт Нідерландів про катастрофу «Боїнга-777»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Попередня доповідь про розслідування катастрофи авіалайнера, що стала поворотним моментом у протистоянні проросійських сепаратистів та українських військ, була опублікована у вівторок нідерландською Радою розслідувань із питань безпеки.

«Свідчень того, що причиною авіакатастрофи МН17 стали технічні неполадки або дії екіпажу, немає», – сказано в доповіді.

Висновки експертів фактично підтверджують версію про те, що літак «Малайзійських авіаліній» був збитий ракетою, але не дають відповіді на питання, хто саме це зробив.

Наджиб Разак
Наджиб Разак

Прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак процитував у своїй заяві основний висновок розслідування про те, що літак був зруйнований якимись об’єктами в повітрі, і додав: «Це викликає серйозні підозри, що МН17 був збитий ракетою «земля-повітря», однак для того, щоб була впевненість у цьому, необхідно подальше розслідування».

Марк Рютте
Марк Рютте

Нідерландці, яким українська сторона передала право розслідувати катастрофу, підійшли до питання вкрай обережно. Коментуючи звіт, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що він не хоче робити поквапливих висновків.

«Ми повинні бути дуже обережними, щоб не робити висновків надто швидко. Нідерланди ведуть розслідування. Крок за кроком експерти працюють над висновком, який неможливо буде спростувати», – заявив нідерландський прем’єр.

Захід і Київ звинувачують у авіакатастрофі проросійських сепаратистів, які, як вони вважають, збили лайнер, що впав на підконтрольній заколотникам території, з поставленого Росією зенітно-ракетного комплексу «Бук», коли вони прийняли його за український військовий літак. Сепаратисти звинувачують у катастрофі Київ, стверджуючи, що «Боїнг» могла вразити ракета українського винищувача.

Спершу сепаратисти не надавали доступу до місця падіння літака поблизу міста Торез на Донбасі. Російський представник при ООН Віталій Чуркін назвав тоді збиття літака 17 липня «конфузом», а повідомлення про мародерства такими, що не були підтверджені фактами.

Остаточний звіт слідства очікується через рік. А поки що позиції сторін залишаються незмінними.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG