Доступність посилання

ТОП новини

«Боїнг» збили, скоріш за все, саме «Буком» – експерти України про звіт Нідерландів


Залишки фюзеляжу збитого «Боїнга-777» недалеко від села Грабове, Донецька область, 9 вересня 2014 року
Залишки фюзеляжу збитого «Боїнга-777» недалеко від села Грабове, Донецька область, 9 вересня 2014 року

Малайзійський «Боїнг» впав через ураження ззовні великою кількістю «високоенергетичних об’єктів». До такого висновку прийшли голландські експерти, які досліджували причини авіакатастрофи на Донеччині. Дев’ятого вересня комісія опублікувала попередній звіт. Українські експерти, перекладаючи текст документа на зрозумілу широкому загалу мову, запевняють, що звіт фактично підтвердив версію про атаку зенітним ракетним комплексом.

Літак, який зазнав аварії в небі над Донецькою областю, був технічно справний, йдеться у звіті. Аналіз розмов пілотів та членів екіпажу не виявив жодних свідчень про надзвичайну ситуацію. Двигуни працювали в нормальному режимі. Літаком керувала досвідчена команда.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Відтак, зважаючи на характер ушкоджень уламків, попри те, що їх не вдалось дослідити детально, вказує саме на спрямовану атаку, дослівно – ураження великою кількістю високоенергетичних уламків. Віце-прем’єр-міністр України та голова державної комісії з розслідування причин катастрофи «Боїнга» малайзійських авіаліній Володимир Гройсман заявив, що українська сторона погоджується з висновками голландських експертів.

Висновки для нас не є несподіванкою, і ми вважаємо їх об’єктивними
Володимир Гройсман

«Ми не відчували ніякого тиску з боку наших міжнародних партнерів. Українська сторона, як відомо, не була допущена до пошукової і рятувальної операції. Тому, ми не будемо поки забігати наперед, але попередні висновки, які зроблені в ході міжнародного розслідування, вони для нас не є несподіванкою, і ми вважаємо їх об’єктивними», – зазначив Володимир Гройсман.

Попередній звіт Нідерландів про катастрофу «Боїнга-777»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Висновки робити рано – заступник голови «Росавіації»

На звіт експертів відреагувала також і російська сторона. За словами заступника голови «Росавіації» і представника Росії в міжнародній комісії з розслідування причин катастрофи Олега Сторчевого, опублікований звіт – лише початок розслідування. Тому, говорити про причини падіння літака поки рано, адже зібраних даних вкрай недостатньо. Також чиновник зазначив, що втрачено багато часу і знайти частину доказів буде вкрай складно.

«Необхідно уважно вивчити усі дані радіолокації, провести патологоанатомічні експертизи. Схожі дослідження є абсолютною догмою для цивільної авіації, коли мова йде про розслідування авіаційних події. Без усієї цієї інформації ми не можемо говорити про якісь попередні висновки щодо причин катастрофи», – сказав Сторчевой.

Це цілком може бути «Бук» – експерт

Натомість, українські експерти запевняють, що голландці спрацювали блискуче, враховуючи умови і час, який у них був. Також юрист і спеціаліст з авіакатастроф Андрій Козлов говорить, що з опублікованого документа чітко зрозуміло, що причиною падіння літака комісія вважає влучання ракети: формулювання доволі чіткі і двох трактувань тут бути не може.

Зафіксоване ураження саме на пілотській кабіні. Це досить характерно для зенітних ракетних комплексів
Андрій Козлов

«Дуже важливо, що було зафіксоване ураження саме на пілотській кабіні. Це означає, що засіб ураження ініціювався, тобто підрив його бойової частини відбувся у передній напівплощині літака. Це у свою чергу означає, що точка зустрічі ракети і літака була упереджена, за курсом літака попереду. І це досить характерно для зенітних ракетних комплексів. Тобто, це цілком може бути такий комплекс, як «Бук», – пояснює експерт.

Та попри це звіт ще не є остаточним, каже експерт, і поки варто утриматись від категоричних вердиктів. Комісія ж пообіцяла опублікувати наступний документ до кінця року.

Внаслідок катастрофи, яка сталася 17 липня, загинули всі 298 людей, що були на борту «Боїнга».

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG