Доступність посилання

ТОП новини

У Путіна менше можливостей заблокувати євроінтеграцію України, ніж торік – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Вимагаючи внести зміни в уже підписану Угоду про євроасоціацію України, Росія тепер робить те, на що погоджувався торік екс-президент Янукович. Таким чином аналітики коментують запропоновану Москвою корекцію цієї угоди, яка не заважала б можливій участі України у Митному союзі. Після шантажу попередньої київської влади і після війни з нинішньою, Росія нібито відступила на крок назад. Але це, на думку економістів, є хитрістю заради блокування євроінтеграції України.

Росія вимагає від Києва і Європейського союзу внести зміни в Угоду про асоціацію, які б «не перешкоджали» інтеграції України до Митного союзу. Про це повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на документ.

У «Пропозиціях російської сторони щодо внесення поправок до Угоди про асоціацію між ЄС і державами-членами ЄС, з одного боку, та Україною – з іншого – в цілях мінімізації ризиків, що виникають від набуття чинності зазначеною угодою», розписано, яким чином слід її «підправити», щоб не перешкоджати «подальшій участі України в інших, крім ЄС, інтеграційних об'єднаннях».

Прагнення Росії впливати на євроінтеграцію сусідньої держави є очікуваним, констатувала у коментарі Радіо Свобода політичний експерт Олеся Яхно. Але виникає питання, про що Росія думала торік, відповідаючи на пропозицію попередньої київської влади взяти участь у рівноправному обговоренні української євроінтеграції?

Попередня українська влада була готова обговорювати євроінтеграцію з урахуванням інтересів Росії

Адже попередня українська влада була готова обговорювати євроінтеграцію держави з урахуванням інтересів Росії. Понад рік тому колишній прем’єр України Микола Азаров пропонував переговори з даної проблеми, але Росія тоді відмовилася.

Теперішні можливості Росії гірші, ніж ті, які були рік тому. Передусім тоді Росія мала лояльну до себе українську владу
Олеся Яхно

«Теперішні можливості Росії гірші, ніж ті, які були рік тому. Передусім тоді Росія мала лояльну до себе українську владу. І якби Віктор Янукович підписав Угоду про євроасоціацію в листопаді минулого року, в нього були високі шанси на переобрання у 2015 році. І, відповідно, були високі шанси на лояльне ставлення Києва до Москви», – зауважує політолог.

Однак Росія зайнялася жорстким шантажем Києва, блокуючи підписання Угоди про асоціацію, потім вдалася до анексії Криму і застосувала своїх військових стосовно України, зазначає Олеся Яхно. І тепер Москва повертається до того, що вона могла втілювати з меншими для себе втратами торік.

Росії тепер треба переконувати не лише Україну

А економіст Олександр Жолудь сказав Радіо Свобода: якщо Україна з її нинішньою владою, після Майдану і вторгнення російських військ на Донбасі раптом погодиться на вимогу Росії, цього буде недостатньо. Адже Угоду про асоціацію затвердили всі члени ЄС. Так само всі вони мають дати добро на можливі зміни до такого договору. А, головне, всидіти на двох стільцях – євроінтеграційному та євразійському – неможливо.

Певні норми Митного союзу можуть призвести до підвищення тарифів на рівні цього союзу. А це суперечитиме Зоні вільної торгівлі з ЄС
Олександр Жолудь

«Наприклад, певні норми Митного союзу можуть призвести до підвищення тарифів на рівні цього союзу. А це суперечитиме Зоні вільної торгівлі з ЄС чи зобов’язанням, узятим на себе Україною при вступі до Світової організації торгівлі», – констатує Олександр Жолудь.

Тим часом міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс на своїй сторінці у Twitter наголосив: пропозиції Росії щодо внесення змін до Угоди про асоціацію є неприйнятними.

«Часи обмеженого суверенітету в Європі минули», – написав міністр. У 20-му столітті діяла «доктрина Брежнєва» (генерального секретаря ЦК Компартії Радянського Союзу), як її називали західні аналітики. Відповідно до неї, СРСР міг втручатися у справи держав так званого «соціалістичного табору» і нав’язувати їм у тому числі зовнішньополітичний курс.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG