Доступність посилання

ТОП новини

Найєм і Луценко презентували книжку про «про авгієві стайні української політики і тюремної системи»


На Форумі видавців у Львові журналіст Мустафа Найєм і політик Юрій Луценко разом із видавцем Іваном Малковичем («А-ба-ба-га-ла-ма-га») презентували книжку «По обидва боки колючого дроту». Після виходу Юрія Луценка із в’язниці журналіст спілкувався з політиком і запропонував записати його розповіді про ув’язнення.

«Мустафа записав 50 годин тексту на диктофон», – уточнив Луценко.

Журналіст повідомив, що коли Луценко вийшов із в’язниці, то розповів йому багато історій. «Я не вірив тому, що він розповідав. І Юрій Віталійович мені надав свої щоденники», – пригадує Мустафа Найєм.

Одну з історій політик розповів і на презентації. «У тюрмі досі є розстрільна камера – законсервована і готова до використання попри те, що у нас немає смертної кари. Вся тюрма прорита норами – підземними ходами», – сказав політик і зазначив, що в одній із них він зустрів колишнього міністра оборони Валерія Іващенка на милицях.

Юрій Луценко зазначив, що в’язниця пішла йому на користь: дала можливість планувати.

Луценка арештували наприкінці грудня 2010 року. Генпрокуратура тоді підозрювала Луценка в заволодінні державним майном в особливо великих розмірах і в перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Йдеться про незаконне, як стверджуватиме потім сторона держобвинувачення, нарахування Луценком (ще на посаді міністра) 40 тисяч гривень пенсії його тодішньому водієві.

У лютому 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Юрія Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сам обвинувачений своєї провини не визнавав.

7 квітня 2013 року на підставі указу президента «Про помилування» його звільнили від подальшого відбування основного покарання.

XS
SM
MD
LG