Доступність посилання

ТОП новини

10 арабських держав долучаються до боротьби з «Ісламською державою» – Керрі


Держсекретар США Джон Керрі під час зустрічі з арабськими лідерами у Джидді, 11 вересня 2014
Держсекретар США Джон Керрі під час зустрічі з арабськими лідерами у Джидді, 11 вересня 2014

10 арабських держав погодилися працювати разом зі США у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава». Про це заявив державний секретар США Джон Керрі під час виступу у місті Джидда, що у Саудівській Аравії.

Керрі заявив про це після переговорів з високопосадовцями з Туреччини, Єгипту і арабських країн Перської затоки. Це відбулося наступного дня після того, як президент США Барак Обама виклав широку стратегію щодо створення міжнародної коаліції для боротьби з екстремістським угрупуванням «Ісламська держава».

До коаліції приєдналися Саудівська Аравія, Бахрейн, Єгипет, Ірак, Йорданія, Кувейт, Ліван, Оман, Катар і Об’єднані Арабські Емірати.

Керрі каже, що він продовжуватиме зустрічі з лідерами Близького Сходу, щоб побудувати «якомога ширшу коаліцію».

Джон Керрі також відкинув закиди російської сторони щодо законності кампанії проти бойовиків. За його словами, він «здивований тим, що Росія наважилася згадувати про будь-яке поняття міжнародного права після того, що сталося в Криму та на сході України».

Коментуючи оголошену в середу програму президента США з боротьби з ісламістами, МЗС Росії заявив, що авіаудари проти "Ісламської держави" в Сирії без мандата Ради Безпеки ООН будуть актом агресії.

У МЗС Росії заявили, що авіаудари США проти бойовиків угруповання «Ісламська держава» у Сирії без мандату Ради безпеки ООН буде актом агресії.

Речник міністра закордонних справ Росії Олександр Лукашевич заявив, що «цей крок без рішення Ради безпеки ООН, буде актом агресії в великим порушення міжнародного права».

У своєму виступі президент США Барак Обама заявив, що він готовий до атак проти «Ісламської держави» у Сирії та Іраку.

Обама наголосив, що так звана «Ісламська держава», не представляє собою іслам, як релігію і не є державою. Він наголосив, що хоча ставить за мету знищити це угруповання, «цей бій не буде вестися виключно Америкою», а американські військові не будуть брати участь у операціях на суходолі.

За словами президента США, ключовими елементами стратегії знищення угруповання «Ісламська держава» стане систематична кампанія ударів з повітря, підтримка сил, які воюють з бойовиками у регіоні, використання контртерористичих засобів, надання гуманітарної допомоги постраждалим цивільним.

XS
SM
MD
LG