Доступність посилання

ТОП новини

На Форумі видавців презентували книжку про історію Української редакції Радіо Свобода


У Львові у рамках Форуму видавців українська редакція Радіо Свобода презентувала книжку «Говорить Радіо Свобода: Історія української редакції». Це дослідження журналіста Радіо Свобода Олени Ремовської про історію однієї з найстаріших радіостанцій. Модерувала презентацію письменниця Ірена Карпа, а участь взяли слухачі Радіо Свобода, дописувачі різних років, дисиденти, студенти.

Дисидент, правозахисник Мирослав Маринович розповів про те, що Радіо Свобода формувало його особистість, свідомість, духовне єство, як і загалом українського суспільства. Публіцист згадав дисидентів Миколу Руденка, Леоніда Плюща, Надію Світличну, чиї голоси звучали на Радіо Свобода. Радіо висвітлювало праці політичних в’язнів, розповідало про умови утримання, порушення прав людини в Радянському Союзі.

У радянський час слухати Радіо Свобода було заборонено. Мовлення заглушували. За словами Олени Ремовської, витрати Радянського Союзу на заглушування перевищували витрати на корпорацію. «Робота над книгою тривала два роки, було непросто, я по крихтах все збирала. Кожен період розділу може претендувати на окрему книжку», – говорить Олена Ремовська.

Професор, історик Ярослав Грицак пригадав, коли йшов ранковим селом, то з кожного будинку у радянський час доносились звуки Радіо Свобода. Бо не було в Галичині хати, де б люди не мали старенький радіоприймач. «Без Радіо Свобода, ми б не були такими, якими ми є. Радіо Свобода було одним з найкращих україномовних ЗМІ», – каже Грицак.

Книжка базується на архівних документах, спогадах, світлинах. Автор не оминула увагою й останні події в Україні, зокрема, як журналісти працювали під час Майдану.

Цього року українській редакції Радіо Свобода виповнюється 60 років. Місія радіостанції незмінна – поширення достовірної, об’єктивної інформації, демократичних цінностей.

(Перейти в розділ «60 років Радіо Свобода»)

XS
SM
MD
LG