Доступність посилання

ТОП новини

Через санкції італійці побоюються втратити російських туристів


Рим – Санкції Євросоюзу щодо Росії вдарили по туристичних амбіціях росіян. За літній період наплив російських туристів до Європи зменшився на третину, звітує влада у Москві. Європейські туроператори, зі свого боку, занепокоєні і вже фіксують перші втрати. Чи не найбільше бояться налякати російського грошовитого гостя в Італії, де внутрішній ринок туризму переживає важкі часи.

«Не дайте втікти росіянам-багатіям з Італії», «Не лякайте російських туристів санкціями» або «Туризму шкодять європейські бюрократи» – місцева преса розповідає про труднощі туристичного сезону і можливі негативні наслідки для економіки курортних регіонів. Цим переймається і бізнесмен Сандро Саккоччо – директор з маркетингу римського турагентства, яке вважається лідером в обслуговуванні туристів з Росії та колишніх радянських республік.

За останні місяці кількість туристів з Росії зменшилася на 4%, йдеться про масовий туризм відпусток. Але з іншого боку збільшилася присутність елітних туристів з Росії
Сандро Саккоччо

«За останні місяці кількість туристів з Росії зменшилася на 4%, йдеться про масовий туризм відпусток. Але, з іншого боку, збільшилася присутність елітних туристів з Росії. Нині чотири відсотки – невелика втрата, та бачимо, що тенденція не змінюється, тому ми занепокоєні, якою буде ситуація наступними місяцями», – ділиться переживаннями підприємець Сандро Саккоччо.

На його думку, європейські санкції негативно впливають на туризм.

Знецінення російського рубля, затримки грошових переказів туроператорам та заклики російської влади до співвітчизників уникати мандрів Європою нібито «з причин безпеки» збивають потяг до подорожей, каже керівник римського агентства. Але, як він зауважив, для заможних курортників санкції – не перешкода.

Багатим санкції – не перешкода

Лігурійське узбережжя елітного курорту Форте-деї-Мармі (регіон Тоскана) через завалу багатіїв називають «російським узбережжям». Тут кажуть, що місцевий туризм – у руках російських олігархів. Вони орендують на пляжах розкішні намети – 250 євро за день – лише з метою, щоб вилежатися у тіні. Годі говорити про купівлю брендових мокасинів за півтори тисячі євро або щедрі чайові у перукарні на 500 євро. Для містечка, яке виживає завдяки примхам цих скоробагатьків, новини про подальші санкції зовсім невтішні. Місцеві туроператори сподіваються, що санкції не чіпатимуть капітали росіян у закордонних банках.

Туристичний ринок Італії у глибокій кризі, купівельна спроможність італійців вкрай низька, до того ж населення під тиском високих податків. За таких обставин росіяни, зокрема в Тоскані, є вагомою альтернативою
Паоло Коркія

«У місті Форте-деї-Мармі російські підприємці купують багато вілл, вони придбали вже 4 готелі, йдуть перемовини про придбання п’ятого. На цьому узбережжі росіяни вкладають великі інвестиції. Зрозумійте нашу ситуацію: внутрішній туристичний ринок Італії у глибокій кризі, купівельна спроможність італійців вкрай низька, до того ж населення під тиском високих податків. За таких обставин росіяни, зокрема в Тоскані, є вагомою альтернативою внутрішній італійській стагнації», – пояснює Радіо Свобода Паоло Коркія, голова обласної готельної асоціації.

У гонитві за turista russo

Протягом останніх 5 років кількість російських гостей в Італії збільшилася удвічі. Минулого року сонячний півострів відвідали понад мільйон відпочивальників з Росії, свідчить статистика національного банку Італії. Російський турист витрачає за день приблизно 170 євро, а це на 65% більше від середніх витрат будь-якого іншого іноземця на Апеннінах.

До початку українсько-російського конфлікту 2014-й оголосили роком російського туризму в Італії. Італійські агентства брали участь у туристичному ярмарку в Москві, коли Росія анексувала Крим. Щоб привабити туристів середнього класу, відкрили нові авіалінії прямого сполучення з італійських курортів до різних міст Росії.

Очевидно, що залежність Італії від Росії не обмежується лише газом. Туризм – одна з найприбутковіших галузей в країні. І великі гравці цього бізнесу не готові поступатися інтересами через політичні катаклізми. У розмові з Радіо Свобода підприємці висловлювали побажання, щоб українсько-російський конфлікт якомога швидше знайшов дипломатичну розв’язку. Іншими словами, хай би Україна була чимось на зразок позаблокових Фінляндії чи Австрії, аби не давала клопоту ні росіянам, ні, тим паче, європейцям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG