Доступність посилання

ТОП новини

Українська економіка в умовах конфлікту: падіння чи перезавантаження?


(©Shutterstock
(©Shutterstock

Київ – Бойові дії на Донбасі та зруйнована інфраструктура, за версією різних установ, можуть спровокувати падіння національної економіки на показник від шести до дев’яти відсотків. Тим не менш, деякі експерти вважають, що не менш важливу тут роль зіграла відсутність дієвих економічних реформ нової влади.

Падіння української економіки на 6% внаслідок конфлікту на Донбасі прогнозує міністр фінансів Олександр Шлапак. Про це, зокрема, він сказав у коментарі Deutsche Welle. Міжнародний валютний фонд говорить про 6,5% зниження ВВП. Водночас, у Нацбанку називають більший показник.

«Взятий за основу показник – 6,5%, але це може бути і 9%, я думаю», – зазначає голова НБУ Валерія Гонтарева.

Під час свого виступу на 11-й Щорічній Зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії вона анонсувала подальше переформатування української економіки у «воєнну» модель, що означатиме зміни у розподілі фінансування, і висловлювала сподівання на спільні проекти зі Світовим банком.

Навіть якщо перемир’я на Сході України буде тривалим, потрібно буде витрачати гроші на відновлення зруйнованої інфраструктури і попередження загрози у майбутньому, зазначає президент українського Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. На його думку, гроші на це закордонні партнери Україні дадуть – у вигляді грантів чи кредитів, однак якщо говорити про справжні інвестиції в українську економіку, то тут, окрім припинення бойових дій, вирішальну роль гратимуть реформи, які неможливі без послідовної кадрової політики, спрямованої на «оновлення» чиновників на місцях.

Оновлення повинно бути не просто кадровою заміною одних людей на інших, це – політика насичення бюрократії людьми нового прошарку, я б сказав, майданного та постмайданного
Олександр Пасхавер

«Таке оновлення повинно бути не просто кадровою заміною одних людей на інших, це – політика насичення бюрократії людьми нового прошарку, я б сказав, майданного та постмайданного. Це – джерело, з якого можна черпати кадри абсолютно нового типу: незлодіїв, некорупціонерів, небайдужих», – каже експерт.

Ми не побачили від нової влади економічних реформ – Плотников

Прогноз міністра фінансів і МВФ ближчий до істини, аніж припущення голови Нацбанку, однак це все одно поганий прогноз, вважає економічний експерт Олексій Плотников. На його думку, найближчим часом українці зіткнуться і зі зниженням соціальних виплат, і зі зростанням рівня безробіття. Війна у цій ситуації стала вирішальним чинником, але далеко не єдиним

Можливо, якби були хоча б спроби реформування національної економіки, можливо, не було б таких вражаючих показників
Олексій Плотников

«Промислове виробництво падало і в минулому році, і в цілому, впродовж минулого року майже не було зростання, там були майже нулі, тобто з цієї точки зору тут є певна така негативна «спадщина» у національній економіці. Ми не побачили будь-яких економічних реформ. Можливо, якби були хоча б спроби реформування національної економіки, можливо, не було б таких вражаючих показників», – говорить економіст.

Тим часом, як заявляв раніше у коментарі Радіо Свобода інший експерт Андрій Новак, нинішнє падіння економіки України є меншим, аніж під час кризи 2008-го. Тоді озвучували цифру зниження ВВП у 15%.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG