Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент засуджує ведення Росією «гібридної війни» проти України


Європейський парламент засуджує ведення Росією неоголошеної «гібридної війни» проти України. Такий пункт проекту резолюції підтримали на засіданні Європарламенту.

«Європарламент категорично засуджує Російську Федерацію за ведення неоголошеної «гібридної війни» проти України з використанням російських регулярних сил і підтримку незаконних збройних формувань», – мовиться в резолюції.

Європарламентарі також закликали всі сторони дотримуватися режиму припинення вогню й утримуватися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу угоду про перемир’я.

Європарламент «вітає підписання Мінської угоди про припинення вогню і закликає всі сторони зробити все можливе, щоб сумлінно реалізувати її в повному обсязі з метою прокласти шлях для початку справжнього мирного процесу, включаючи постійний та ефективний контроль за українським кордоном з боку ОБСЄ, повне та беззастережне виведення російських військ, незаконних збройних формувань, військової техніки і найманців з міжнародно визнаної території України і звільнити заручників. Європарламент жалкує про те, що угода про припинення вогню в даний час порушується, в основному російськими військами та сепаратистами, і що їх нарощування триває», мовиться в документі.

При цьому євродепутати висловлюють стурбованість тим, що режим припинення вогню може стати приводом для перегрупування російських військ, щоб продовжити наступ вглиб України для створення «наземного коридору» у Крим і Придністров’я.

Разом з тим Європарламент підтвердив свою прихильність незалежності, суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України та її право зробити європейський вибір.

Європейські депутати закликають Росію негайно вивести свої війська й техніку з України, припинити проникнення зброї й бойовиків у східну Україну, а також припинити прямо чи опосередковано підтримувати дії сепаратистів на території України.

Ця резолюція Європейського парламенту є політичною заявою, яка не має прямого впливу на дії керівних і виконавчих органів Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG