Доступність посилання

ТОП новини

Дії Росії свідчать про дискримінацію кримських татар за національною ознакою – Лутковська


Дії російської влади щодо кримськотатарського народу дають привід для підозр про цілеспрямовану дискримінацію кримських татар за національною ознакою. Про це йдеться у листі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до російського омбудсмена Елли Памфілової.

«Упродовж кількох місяців правоохоронні органи Криму та Російської Федерації чинять постійний тиск на кримськотатарський народ і Меджліс, який є не просто представницько-виконавчим органом кримськотатарського народу, а фактично духовним центром об’єднання всіх кримських татар», – мовиться у повідомленні на офіційному сайті українського омбудсмена.

Валерія Лутковська стверджує, що очевидний тиск на кримських татар почався із заборони в’їзду на територію Криму лідеру корінного народу півострова Мустафі Джемілєву. Саме це, за словами Лутковської, стало причиною проведення 3 травня кримськими татарами акції протесту в Армянську, за участь в якій на багатьох учасників були накладені адміністративні штрафи. Згодом було заборонено в’їзд на територію Криму голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, а членів Меджлісу почали викликати у прокуратуру для надання різного роду відомостей.

Український омбудсмен наголошує, що під приводом розслідування обставин проведення акції 3 травня було проведено обшуки в будинках і квартирах членів Меджлісу, у медресе, у школі, у мечеті, у приміщеннях редакції газети «Авдет» і фонду «Крим», а також у самій будівлі Меджлісу, згодом і оголошено про виселення Меджлісу з будівлі.

«Зазначені дії влади Російської Федерації відносно кримськотатарського народу, що порушують ряд фундаментальних прав і свобод, набули характеру систематичних і дають привід для підозр про цілеспрямовану дискримінацію кримських татар за національною ознакою», – наголошує у своєму зверненні Валерія Лутковська.

16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.

XS
SM
MD
LG