Доступність посилання

ТОП новини

Дочка президента Узбекистану потерпає під домашнім арештом


Дочка президента Узбекистану Ґульнара Карімова
Дочка президента Узбекистану Ґульнара Карімова

Дочка президента Узбекистану Іслама Карімова Ґульнара дійсно перебуває в ізоляції в Ташкенті під фактичним домашнім арештом, їй не дають навіть досить їжі, і її становище погіршується, каже Радіо Свобода представник її інтересів, який живе в Лондоні. Днями він оприлюднив таємно зняті фото чергового протистояння президентської дочки, що потрапила в опалу, з її охоронцями.

Ґульнара Карімова, яку свого часу навіть називали можливою наступницею батька на президентській посаді, колись багатий підприємець, модний дизайнер і співачка, втратила все, видно на фото, що їх оприлюднив днями в Лондоні її речник Локслі Раян. У простенькому платтячку, спортивній кофтині і домашніх капцях, 42-річна жінка у дворі приватного дому свариться з трьома охоронцями у блакитному поліційному камуфляжі, які заштовхують її назад до будинку.

Як заявив Раян, Карімова і її дочка, яка перебуває з нею, потребують медичної допомоги, але не мають можливості зв’язатися із зовнішнім світом. Крім цього, їм влаштовують систематичне голодування, не надаючи їжі, каже речник.

«Можете уявити, як важко спробувати дістати про неї інформацію, налагодити контакт. Але ми маємо мережу друзів, які надають нам цю інформацію», – каже Локслі Раян в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Те, що видно на фото, стається щодня – охорона стоїть там цілодобово. Це стається щоразу, коли б вона не вийшла за двері – чи дихнути повітрям, чи навіть їсти попросити. Я не скажу вам, коли саме зробили ці знімки – вони недавні, їм пару тижнів. Звичайно, ми не хочемо підвести фотографа під небезпеку», – каже Раян.

Корупція чи політика?

Ґульнара Карімова зникла з суспільного життя в лютому – саме тоді, каже речник, її й узяли під варту. Наразі не цілком ясно, чи це офіційний арешт – адже, за словами речника, про справу проти неї тим часом нічого не оголошували. Лише на початку минулого тижня з’явилося повідомлення Генеральної прокуратури Узбекистану, що в одній зі справ про корупцію підозрюють громадянку «Ґ. Карімову», без уточнень, про кого йдеться.

«Зірка» старшої дочки президента почала потроху згасати ще кілька років тому. Потім пішли звинувачення у відмиванні грошей чи в хабарництві, і не тільки в Узбекистані, а й у низці європейських країн, і проти наближених до неї осіб, і проти неї самої.

Та її лондонський речник переконаний, що справжня причина нинішніх негараздів Ґульнари Карімової, яка заперечує свою вину, – політична: адже восени в Узбекистані парламентські вибори, а наступного року й президентські. Карімова ж раніше, перебуваючи ще на злеті, не дуже приховувала амбіції стати наступницею батька.

Навесні цього року Радіо Свобода і британська телерадіокомпанія «Бі-бі-сі» отримали копії рукописного листа, як вважають, від самої Карімової, в якому вона заявила, що зазнає під домашнім арештом значного психологічного тиску. А у серпні до «Бі-бі-сі» дістався й звуковий запис, у якому Карімова теж скаржиться на ставлення до неї: вона каже, що до неї та її дочки ставляться «гірше, аніж до собак», і що вони не мають ніяких контактів із зовнішнім світом.

Як каже речник Ґульнари Карімової, останнім часом усе стало ще гірше. «Коли ці записи були оприлюднені, вже наступного дня з будинку виселили всіх (крім Карімової й дочки). Ми тепер також знаємо, що їжу доставляють рідко. Так що становище насправді погіршується», – заявив Локслі Раян.

Матеріал підготували: Фаррух Юсупов, Сергій Драчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG