Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент проти «Південного потоку». А Болгарія – вагається


Працівники зварюють труби під час символічного початку будівництва болгарської ділянки «Південного потоку», жовтень 2013 року
Працівники зварюють труби під час символічного початку будівництва болгарської ділянки «Південного потоку», жовтень 2013 року

Олена Коцева

Софія –Європейський парламент цього тижня на сесії в Страсбурзі ухвалив резолюцію на підтримку України, в якій також міститься заклик до припинення реалізації газового проекту «Південний потік». Це вже вдруге протягом декількох останніх місяців Європейський парламент виступив проти «Південного потоку», яким Росія дном Чорного моря хоче прокласти магістраль до Європи в обхід України, позбавляючи її транзитного потенціалу.

Болгарські євродепутати від соціалістів та демократів ще за день до голосування у Брюсселі заявили, що не підтримають резолюції Європарламенту стосовно зупинення «Південного потоку».

Представник соціалістів і колишній міністр закордонних справ Болгарії Івайло Калфін заявив, що «Південний потік» ні в якому разі не збільшує залежність від російського газу, а лише забезпечує альтернативний шлях його постачання, що буде лише на користь Болгарії.

Нинішній уряд Болгарії також – не дивлячись на спротив Брюсселя – підтримує здійснення мегапроекту «Південний потік», оскільки, на його думку, він дасть змогу диверсифікувати шляхи постачання газу.

Проте наразі уряд країни навіть не має уявлення, чи буде цей проект вигідним для Болгарії, чи ні.

«Річ у тім, що найбільшу стурбованість у цьому проекті викликає той факт, що ми не маємо уявлення про можливі прибутки і тому не можна сказати, чи буде цей проект вигідним для країни,чи ні. Наразі ми з’ясували, що немає підписаної угоди щодо транзитних зборів, тому не можна встановити, якими будуть прибутки Болгарії від цього проекту», – пояснює позицію офіційної Софії віце-прем’єр болгарського уряду Єкатерина Захарієва.

Проти спорудження «Південного потоку» активно виступають і Сполучені Штати.

Спогади про «газову війну»

Болгари добре пам’ятають не лише холодну зиму 2009 року, коли внаслідок «газової війни» Москви та Києва було припинено постачання газу, а й збитки,яких зазнала економіка країни у розмірі200 мільйонів євро на місяць.

Проте кількість пересічних громадян і політиків, які вважають «Південний потік» на 100 відсотків корумпованим політичним проектом, постійно зростає.

Між тим на початку вересня болгарські мас-медіа повідомили про прибуття до чорноморського порту Бургас величезної трубопрокладної баржі «Кастро сей». Цей величезний плаваючий завод прибув для виконанняугоди з об’єднанням «Південний потік транс», яке відповідає за будівництво морської частини газопроводу у водах Росії, Болгарії та Туреччини.

Акціонерами цього мегахолдингу є французька, німецька та італійська енергетичні компанії і практично вонине мають нічого спільного з товариством «Південний потік Болгарія», яке має виконувати будівництво сухопутної ділянки газопроводу.

Саме будівництво сухопутної ділянки «Південного потоку» було заморожене Брюсселем через недотримання європейського законодавства. В той же час підводне будівництво мегапроекту може розпочатись у будь-який момент!

Ще один аспект: у Болгарії наступного місяця мають відбутися дострокові парламентські вибори, на яких можуть перемогти опозиційні право-центристи, а програти можуть правлячі нині соціалісти, які підтримують реалізацію «Південного потоку» і мають традиційні тісні зв’язки з Москвою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG