Доступність посилання

ТОП новини

Україна може отримати безвізовий режим з ЄС у травні 2015 – заступник глави МЗС


Україна може отримати безвізовий режим із Євросоюзом на саміті «Східного партнерства» у Ризі в травні 2015 року, заявляє заступник міністра закордонних справ Лана Зеркаль.

«Зараз за всіма нашими планами на 1 січня заплановано лише запуск процедури видачі біометричних закордонних паспортів. Але скасування візового режиму неможливе, доки ЄС не оцінить, як відбувається видача, як працює система, наскільки захищені паспорти серійного випуску. Ця оцінка вимагає часу», – сказала вона в інтерв’ю «Європейської правді».

«Тому, на мій погляд, реалістичний прогноз – отримання безвізового режиму на саміті «Східного партнерства» у Ризі в травні 2015 року», – додала дипломат.

Водночас, за словами Зеркаль, це буде можливо за умови, що Україна виконає всі пункти плану, паспорти видаватимуть без проблем, буде достатній рівень захисту персональних даних, якщо Україна забезпечить якісну охорону кордону, міліція працюватиме без зауважень.

«Я думаю, що політична воля для цього є – як в Україні, так і в ЄС. Але, звичайно, є «казус виконавця», питання коштів і питання війни», – зазначила заступник голови МЗС.

На запитання, чи не буде війна перешкодою, що може заблокувати безвізовий режим, оскільки Україна не контролює значну частину кордону, заступник міністра заявила: «Попри відкритий кордон у зоні АТО, безвізовий режим можливий. ЄС має переконатися, що українські документи отримують лише ті, хто має на це право».

За її словами, головне, щоб в Євросоюзі розуміли, що жодна людина, яка незаконно потрапила на українську територію зі сходу, не зможе отримати український паспорт і без візи поїхати до ЄС.

«Додам, що фактор безвізового режиму – серйозний аргумент і для людей в проблемних регіонах на користь збереження територіальної цілісності. А це – в інтересах всіх, зокрема й ЄС», – сказала Зеркаль.

Водночас вона не виключила дефіциту біометричних паспортів на початковому етапі після отримання Україною безвізового режиму, оскільки є обмеження у фінансуванні випуску таких документів, а також обладнання відповідних прикордонних пропускних пунктів.

У червні ЄС ухвалив рішення про перехід України до виконання другої фази Плану дій з лібералізації візового режиму.

XS
SM
MD
LG