Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ оприлюднила підписаний у Мінську меморандум (документ)


Організація з безпеки і співпраці в Європі оприлюднила в суботу текст Меморандуму про виконання положень протоколу за результатами консультацій тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна, підписаного у п’ятницю в Мінську.

Подаємо переклад тексту, оригінал якого складений російською мовою:

Меморандум про виконання положень Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи стосовно кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України Петра Порошенка та ініціатив Президента Росії Володимира Путіна

На виконання п. 1 Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи стосовно кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України Петра Порошенка та ініціатив Президента Росії Володимира Путіна (м. Мінськ, Республіка Білорусь, 5 вересня 2014 р.), учасники Тристоронньої контактної групи у складі представників України, Російської Федерації і Організації з безпеки і співпраці в Європі та представники окремих районів Донецької і Луганської областей досягли порозуміння стосовно таких заходів, що мають на меті закріпити домовленості про двостороннє припинення застосування зброї.

1. Припинення застосування зброї вважається спільним.

2. Зупинення підрозділів і військових формувань сторін на лінії їхнього контакту за станом на 19 вересня 2014 року.

3. Заборона на застосування всіх різновидів зброї і ведення наступальних дій.

4. Протягом доби з моменту ухвалення цього Меморандуму – відведення засобів ураження калібру понад 100 мм від лінії контакту на відстань не менш як 15 км із кожного боку (за винятком визначених нижче), в тому числі з населених пунктів, що дасть змогу створити зону припинення застосування зброї завширшки не менш як 30 км (зону безпеки).

При цьому відвести від лінії контакту сторін артилерійські системи калібру понад 100 мм на відстань їхньої максимальної далекосяжності стрільби, зокрема:

– 100-мм гармата МТ-12 – 9 км; 120-мм міномети – 8 км; 122-мм гаубиця Д-30 (2С1 «Гвоздика») – 16 км; 152-мм 2С5 «Гіацинт-С» (2С3 «Акація», 2С19 «Мста-С», 2А65 «Мста-Б») – 33 км; РСЗВ 9К51 «Град» – 21 км, 9К57 «Ураган» – 36 км, 9К58 «Смерч» – 70 км, РСЗВ «Торнадо-Г» – 40 км, РСЗВ «Торнадо-У» – 70 км, РСЗВ «Торнадо-С» – 120 км;

– тактичні ракетні комплекси – 120 км.

5. Заборона на розміщення важких озброєнь і військової техніки в районі, обмеженому населеними пунктами Комсомольське, Кумачово, Новоазовськ, Саханка, за моніторингу ОБСЄ.

6. Заборона на встановлення нових мінно-вибухових інженерних перепон у межах зони безпеки.

Зобов’язання зняти раніше встановлені мінно-вибухові перепони в зоні безпеки.

7. Заборона з моменту ухвалення цього Меморандуму польотів бойової авіації та іноземних безпілотних літальних апаратів (БПЛА), за винятком БПЛА, які використовує моніторингова (спостережна) місія ОБСЄ, вздовж усієї лінії контакту сторін у зоні припинення застосування зброї на ширину не менш як 30 км.

8. Розгортання в зоні припинення застосування зброї моніторингової (спостережної) місії ОБСЄ у складі груп спостерігачів Організації протягом доби з моменту ухвалення цього Меморандуму. Згадану зону варто поділити на сектори, кількість і межі яких узгодити в перебігу підготовки до роботи моніторингової (спостережної) місії ОБСЄ.

9. Виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України за моніторингу ОБСЄ.

Учасники Тристоронньої контактної групи:

Посол Гайді Тальявіні (підпис)

Другий Президент України Леонід Кучма (підпис)

Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов (підпис)

Олександр Захарченко (підпис)

Ігор Плотницький (підпис)

М. Мінськ, 19 вересня 2014 року

Протокол за результатами консультацій тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна, був підписаний теж у Мінську 5 вересня. Першим його пунктом було негайне двостороннє припинення застосування зброї. За час, що минув, цей пункт порушили сотні разів. Сторони звинувачують у порушенні одна одну. Факти окремих порушень із боку проросійських сепаратистів чи російських військ на Сході України зафіксували й міжнародні спостерігачі. Українські силовики стверджують, що відкривають вогонь тільки у відповідь на обстріли їхніх позицій.

Згадані у пункті 5 території стосуються району вздовж кордону з Росією на півдні Донецької області, що їх російські війська і сепаратисти захопили наприкінці минулого місяця, сподіваючись окупувати Маріуполь.

Росія стверджує, ніби її військ на території України немає, і на цій підставі відкидала всі попередні заклики вивести їх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG