Доступність посилання

ТОП новини

Донецький актор став жертвою катів із «ДНР» і змушений лікуватися в Латвії


Артем Чайковський
Артем Чайковський

Рига – На лікуванні у Латвії в рамках програми медичної допомоги постраждалим у зоні конфлікту в Україні, перебуває 23-річний актор-лялькар, житель Донецька Артем Чайковський. Лише за те, що на вулицях свого міста він співав патріотичних пісень й вітав товариша гаслом «Слава Україні» бойовики взяли хлопця в полон й катували – прострілили обидві ноги, різали й палили наживо. Про лікування у Латвії й про те, що передувало цьому Артем розповів Радіо Свобода.

Артем Чайковський народився в багатодітній сім’ї, в якій, крім нього є ще четверо дітей. До війни на сході України майже всі члени родини хлопця були задіяні в пересувному ляльковому театрі «Овація», виступи якого полюбляла малеча Донецька.

Батько Артема, Ігор Чайковський – засновник і сценарист театру, пішов добровольцем у батальйон «Донбас», де став заступником командира взводу. Позивний для себе він вибрав відповідний – «Артист».

«Мама батька довго відмовляла, але після того, як в Карлівці ( 23 травня ц.р.) відбувся бій і були перші жертви серед добровольців, батько сказав, що не може сидіти вдома, коли гинуть 19-річні хлопці. За його словами, це – не їхня війна, тут повинні воювати люди, які мають досвід, навички ведення бою», – розповідає про батька Артем.

Катують за українсько-патріотичних настрій

Однак Артем потрапив у полон і катували його не тому, що батько воює добровольцем за Україну. Місцевим жителям, прихильникам сепаратистів не сподобався патріотичний настрій актора.

«Ми йшли з товаришем, співали Гімн України, пісні з Майдану. Біля площі Леніна я сказав товаришу: «Слава Україні!», він відповів мені: «Героям слава!». Підбігли хлопці – такі 15-ти, 16-річні й почали нам розказувати, що ми можемо говорити, а що ні. А відповів їм, що про яке ДНР вони можуть говорити, Донбас – це була, є й буде Україна. Я у себе дома, я маю право кричати, що хочу, співати, що хочу. В кінці кінців я у живу у вільній державі», – розповідає Артем.

Після цих слів під’їхала «Газель» і люди в масках на обличчі, з автоматами забрали їх з товаришем і кинули до підвалу Донецької державної обладміністрації.

«Там мені особливих питань не ставили, лише пробували переконати, а скоріш придумували історії. За півгодини три історії мені придумали – спочатку я був бійцем «Правого сектору», і нас на площі було не двоє, а вже тридцять осіб. Друга історія, я був наркоманом, потім бандерівцем, який їсть дітей. Вони самі придумали собі історію, щоб виправдати свої дії. Які дії? Стріляли, ножові поранення у мене є. Не знаю, мабуть чудо мене врятувало, але мене навіть підпалювали», – продовжує розповідь Артем.

Кати не приховували обличчя

Психологічний тиск, за словами Артема, чинили бойовики, що прибули з Кавказу. А катував актора слов'янин.

«Це була людина слов’янської зовнішності. Чи він росіян, чи українець, житель Донецька або ні – я не знаю. Коли нас забирали він був у масці, а потім вже при катуванні – без маски, я його по формі впізнав», – каже Артем.

Завдяки турботі близьких Артема і його товариша відпустили, хоча Чайковського бойовики не хотіли віддавати, мотивуючи тим, що залишилося йому жити тільки кілька годин, бо втратив багато крові. Потім була операція, на яку родичам довелося зібрати 10 тисяч гривень, оскільки в лікарні в Донецьку не хотіли робити її безкоштовно.

Згодом хлопця перевезли у Дніпропетровську лікарню імені Мечникова. До Латвії, де Артему зробили дві складні операції і, за його словами, врятували ногу, він потрапив завдяки програмі лікування за кордоном українських військових та постраждалих в зоні АТО.

«Залишити Донецьк, щоб не заважати українським військам воювати»

Артем вважає, що жителі, які залишився в Донецьку, або підтримують бойовиків, або зовсім необачні. «Одна жителька, яка покинула вчасно Донецьк, дуже розумно сказала, що вони залишили Донецьк, щоб не заважати українським військам знищити цю нечисть з нашої землі».

Батько Артема, Ігор Чайковський вижив у бою під Іловайськом, а також у майже двотижневому полоні. Зараз він перебуває у Дніпропетровську, куди перевіз всю родину. Незважаючи на те, що змушений продовжити своє лікування, «Артист» відроджує ляльковий театр. Вже відбулася перша вистава.

До Донецька родина вже не повернеться. Будуть налагоджувати життя у Дніпропетровську, яке нині Артем Чайковський вважає найбільш патріотичним українським містом. Хлопець впевнений, що вже зовсім скоро він там гратиме на сцені для дітей, бо це найщиріші для нього глядачі.

Латвія забезпечує лікування десяти постраждалих від сепаратистів в Україні. Вісім із них вже поїхали додому. Кошти на лікування та реабілітацію виділяють із латвійського бюджету.

Наразі Латвійська благодійна організація «Ziedot.lv» з Фондом підтримки постраждалих в зоні конфлікту в Україні організували спільний проект і збирають пожертвування для лікування та реабілітації постраждалих українців. Кошти для цього та гуманітарну допомогу потерпілим в Україні збирають й українські товариства Латвії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG