Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс на порозі вимушеної еміграції з Криму?


Судові пристави Російської Федерації заарештовують будівлю Меджлісу кримськотатарського народу, 18 вересня 2014 року
Судові пристави Російської Федерації заарештовують будівлю Меджлісу кримськотатарського народу, 18 вересня 2014 року

Сімферополь – Російська влада анексованого півострова продовжує тиск на етнічну меншину, корінний народ – кримських татар, які не визнають факту анексії Криму. Останні дії з боку російських силовиків фактично знищили представницький орган народу – Меджліс, захопивши його будівлю та пригрозивши жорсткими переслідуваннями за політичну непокору. Експерти вважають, що Меджліс зможе продовжити свою роботу лише за межами півострова.

Всі дії, які будуть спрямовані на невизнання приєднання Криму до Росії жорстко переслідуватимуться. Таку заяву зробив самопроголошений «прем’єр-міністр» Криму Сергій Аксьонов в інтерв’ю російській газеті «Коммерсант», відповідаючи на запитання щодо подальшого спілкування кримської влади з кримськотатарським населенням півострова.

Переслідування представників кримськотатарського народу стали тенденцією в анексованому Криму. Обшуків і перевірок з боку російських спецслужб зазнають будинки, школи, медресе та мечеті. Активістів залякують та штрафують.

Кримськотатарські лідери пов’язують це з позицією більшості кримських татар щодо невизнання російської влади на півострові і закликами Меджлісу бойкотувати так звані вибори, які пройшли 14 вересня з низькою явкою виборців.

Кримські татари і далі дотримуватимуться принципів ненасильницької боротьби – Джемілєв

У так званій «кримській самообороні» склали списки представників місцевих меджлісів кримських татар, яких хочуть ліквідувати. Про це Радіо Свобода повідомив національний лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

При цьому він зауважив, що кримські татари складатимуть у відповідь свої списки представників «самооборони», але дотримуватимуться принципу ненасильництва, традиційного для національного руху корінного народу Криму. Про ситуацію з масовим порушенням прав кримських татар Джемілєв доповідатиме і в Нью-Йорку, де він зараз перебуває на запрошення американських політиків та бере участь у засіданнях першої Всесвітньої конференції з питань корінних народів.

Найбільше джерело дестабілізації в Криму сам Аксьонов
Заїр Смедляєв

«Найбільше джерело дестабілізації в Криму – це, безпосередньо сам пан Аксьонов. Мають бути нормальні, дипломатичні керівники, які могли б будувати взаємовідносини. А ось цей «хлопець із шашкою», який махає нею направо-наліво: хто зі мною незгодний, того порубаю… Може, вже треба подивитися у «корінь зла», безпосередньо в ньому самому?» – зазначає член Меджлісу Заїр Смедляєв. На думку функціонера, останні заяви самопроголошеного «прем’єра» Криму, в яких він звинувачує кримських татар у власних помилках, можуть негативно вплинути на міжнаціональний мир на півострові.

Для російської влади Меджліс є небезпечним осередком опору – експерт

Вочевидь, в анексованому Росією Криму Меджліс кримськотатарського народу діяти не зможе, вважає заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. За його словами, ситуація навколо Меджлісу була прогнозована і аналітики цілком очікували такого розвитку подій після виборів 14 вересня.

Будь-які самоврядні структури у прифронтовій зоні становлять собою особливу небезпеку з точки зору російських спецслужб
Сергій Данилов

«Будь-які самоврядні структури у прифронтовій зоні становлять собою особливу небезпеку з точки зору російських спецслужб і тих людей, які визначають політику. Якби Крим залишався в глухому тилу, то в разі повної покори, співпраці з кримською російською владою, Меджліс в якійсь формі залишився б і функціонував. Але витрачати зусилля на таку структуру, яка теоретично може становити собою осередки опору – вирішили, що це небезпечно. Думаю, його (Меджлісу) не буде», – сказав Данилов.

Меджліс не зможе існувати в «російському» Криму – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00


При цьому експерт зазначив, що Меджліс намагатиметься перейти на якісь інші форми роботи, зберегти самоорганізацію і ті структури, які існують.

Як вже повідомляло Радіо Свобода, вранці 16 вересня в Сімферополі будівлю Меджлісу кримськотатарського народу оточили автоматники, відбувся обшук. У МВС і Слідчому комітеті Криму від коментарів відмовилися.

Під час обшуку були вилучені протоколи деяких засідань Меджлісу кримськотатарського народу, гроші, кілька релігійних книг, комп’ютерна техніка, а також особисті речі народного депутата України Мустафи Джемілєва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG