Доступність посилання

ТОП новини

Волонтер: у Станиці Луганській і прилеглих селах – гуманітарна катастрофа


Станиця Луганська, липень 2014 року
Станиця Луганська, липень 2014 року

Київ – Росія здійснює ротацію своїх військ в Україні. Про це заявив речник РНБО Андрій Лисенко. Водночас, українські військові зіштовхуються з проблемами при плануванні буферної зони, окремі її ділянки мають проходити територіями, контрольованими бойовиками, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з-під Дебальцевого у Донецькій області. А українські військові та волонтери б’ють на сполох: у Станиці Луганській та прилеглих селах, які контролюють українські силовики, назріває гуманітарна катастрофа.

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко повідомив, що від 23:00 22 вересня впродовж ночі й дня українські позиції не зазнавали обстрілів. Відповідно, українські військові також зберігали режим припинення вогню. Він також повідомив, що замість безпілотників для розвідки російська сторона в прикордонні почала використовувати радіолокаційні машини. У зв’язку з цим Андрій Лисенко закликав українських силовиків у зоні АТО бути обережними у використанні засобів мобільного зв’язку.

Повна версія виступу Андрія Лисенка

Він також повідомив: «На російсько-українському прикордонні спостерігається передислокація російських військ, відбувається ротація підрозділів, частина з яких залишила територію України, однак замість них зайшли інші підрозділи. Також російська сторона далі готує бойовиків у таборах на своїй території».

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Речник АТО Владислав Селезньов характеризує ситуацію в зоні АТО як стабільну.

«Зранку (23 вересня – ред.) триває інженерне обладнання певних ділянок, рубежів та позицій українських військовослужбовців. Сили АТО спрямовують свою діяльність на подальшу стабілізацію ситуації», – повідомив речник АТО.

Ще не відомо, як створюватимуть буфер на територіях, де панують бойовики

Кореспондент Радіо Свобода Левко Стек провів останні два дні на передовій під містом Дебальцевим, де ще вчора бойовики інтенсивно обстрілювали українські блокпости. Він розповідає, що в справі облаштування буферної зони наразі українські військові стикаються з серйозними проблемами.

«Я спілкувався з кількома командирами, вони всі знають, що має бути буферна зона, їх поінформували, як вона має виглядати, де вона має проходити. Але деякі відтинки цієї зони мають проходити територією бойовиків. Як вони (українські військові – ред.) повинні зайняти цю територію й облаштувати там якісь оборонні редути, поки що не дуже це уявляють собі», – розповів кореспондент Радіо Свобода.

Бої під Дебальцево
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:49 0:00

У Станиці Луганській і селах навколо немає світла, продуктів, ліків – волонтери

Тим часом волонтери й українські військові б’ють на сполох, що гуманітарна криза, а то й катастрофа має місце сьогодні не лише в Луганську, але й окремих містах та селах, що перебувають у зоні контролю українських військ.

Волонтер Ганна Кашеїда, яка допомагає сьогодні українським військовим, що несуть службу під Луганськом, розповіла про селище Станиця Луганська та прилеглі села.

«Там дуже печальна ситуація, там гуманітарна катастрофа. Станиця Луганська повністю розгромлена, немає світла, немає опалення. Люди вже кілька місяців без продуктів, їм нічого не довозиться. Кажуть, хліба немає вже місяців зо два. Там якимось чином пару разів доходив російський гуманітарний конвой», – зауважує волонтерка.

Вона закликає владу без зволікань допомогти цим людям: «Якщо територія підконтрольна українській владі, то вона може й повинна про своїх громадян турбуватися». Волонтери не можуть замінити державу, хоча й докладають усіх зусиль, щоб допомогти місцевому населенню. Сьогодні українські військові віддали місцевим мешканцям свої сухпайки, медикаменти й хліб.

Керівник департаменту парці та соціального захисту Луганської ОДА Елеонора Поліщук каже, що незабаром новопризначений очільник облдержадміністрації Геннадій Москаль поїде до цих селищ досліджувати ситуацію. Вона запевняє, що про тамтешніх мешканців не забули.

«Він у найближчий час постарається відвідати цей район і визначитися, які там проблеми. Проблема в тім, що піврайона перебуває під юрисдикцією української армії, а піврайона – під сепаратистами. Влада цього району наразі не спроможна забезпечити його життєдіяльність», – пояснює Елеонора Поліщук.

Тим часом незаконне збройне угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, заявляє про відведення своїх підрозділів від лінії зіткнення з українськими військовими в тих районах, де аналогічно вчинили й останні. Прес-центр АТО поки що цю інформацію не коментує.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG