Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборні тренди: кандидат у камуфляжі замінив учительку


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Яку роль відіграють у виборчих списках люди в камуфляжі – командири та бійці, які воювали на Донбасі? Експерти застерігають, що постаті вояків політики використовують насамперед для того, аби прикрасити свої списки, прикриваючи таким чином менш привабливих кандидатів. Самі ж люди в камуфляжі запевняють, що координуватимуть свої дії в парламенті й не дадуть політикам маніпулювати собою.

Командир батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук представлений у першій п’ятірці виборчого списку «Народного фронту». За його словами, люди, які пішли на вибори з передової, в парламенті координуватимуть свої зусилля незалежно від партійності.

«Звісно, я підтримую контакти з іншими комбатами... Це одна з умов, яку ми одразу оговорювали, щойно ми отримали пропозицію йти в парламент – що ми триматимемо зв'язок і будемо відстоювати інтереси наших бойових друзів. Це була одна з головних умов. Те, що ми будемо дослухатися до думки одне одного – про це можна говорити, як про доконаний факт», – розповідає Андрій Тетерук в інтерв’ю Радіо Свобода.

Кого «комбат» прикриває в списку?

Голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель наголошує, що «комбати» представлені, як правило, в першій десятці-двадцятці списку і часто служать свого роду прикриттям для менш популярних кандидатів.

Йдеться про певну політичну моду. Колись до списку включали вчителів, на цьогорічних виборах роблять акцент на громадських активістах та бійцях АТО
Олексій Кошель

«Ні громадські активісти, ні журналісти, ні бійці АТО не представлені рівномірно у виборчих списках. Тобто, у будь-якому разі йдеться про певну політичну моду. Колись до списку включали вчителів, на цьогорічних виборах роблять акцент на громадських активістах та бійцях АТО. Будь-яка виборча кампанія – це, крім усього іншого, великий елемент цинізму», – переконаний експерт.

Андрій Тетерук зазначає з цього приводу, що свідомий того, наскільки складною є українська політика.

Нехай нас розсудить час – хто і що там робитиме. Ніхто не тішить себе ілюзіями, що все стане добре вже завтра
Андрій тетерук

«Нехай нас розсудить час – хто і що там робитиме. Ніхто не тішить себе ілюзіями, що все стане добре вже завтра», – вважає він.

У ЦВК не можуть перевірити «бойовий стаж» кандидата

Якщо у виборчих списках партій здебільшого трапляються відомі командири та бійці добровольчих батальйонів, то на округах трапляються й маловідомі кандидати, які наголошують на своїй участі в АТО. Між тим, перевірити дані – чи воював той чи інший кандидат – для ЦВК проблематично.

«Насправді, дієвих механізмів перевірки немає. Ми записуємо те, що вказує кандидат в автобіографії. Але разом з цим ми маємо можливість уточнювати біографічні дані, якщо до нас надходитимуть додаткові документи з державних чи громадських структур», – розповів Радіо Свобода заступник голови ЦВК Андрій Магера.

З огляду на стрімке зростання популярності та авторитету людей у камуфляжі, політичний експерт Євген Магда не виключає, що багато кандидатів на округах захочуть наголосити на своїй причетності у той чи інший спосіб до війни на Донбасі.

З одного боку, це здається переконливий маркер: я воював в зоні АТО. З іншого – боюся, що буде профанація цього
Євген Магда

«З одного боку, це здається переконливий маркер: я воював в зоні АТО. З іншого – боюся, що буде профанація цього. Прогнозую, що від камуфляжу в очах у виборців буде рябіти. Тобто, будуть і ті, хто справді воював і ті, хто робить вигляд, що він воював», – зазначає експерт.

Висунення кандидатів у депутати завершується 25 вересня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG