Доступність посилання

ТОП новини

В України немає шансів на практичну підтримку від ООН – Огризко


Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

Київ – 24 вересня розпочинається робочий візит прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до США, під час якого він візьме участь у заходах 69-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Утім, на цьому представницькому заході глава уряду зможе хіба що нагадати світовій спільноті про неприпустимість агресивної політики Росії щодо України, зазначив у розмові з Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. За його словами, ООН нині є паралізованою структурою, здатною більше на слова, ніж на дії.

Навряд чи ООН зможе нам допомогти чимось практичним і реальним, вважає український дипломат, екс-очільник МЗС Володимир Огризко. На його думку, ООН – це лише форум для обміну думками щодо поглядів на розвиток світу, де слів більше, ніж дій. Це стосується і Ради безпеки ООН – головного органу, який відповідає за питання підтримання миру і безпеки, уточнює Огризко.

Сьогодні як ООН, так і ОБСЄ – є паралізованими структурами, які можуть лише констатувати дещо. В кращому випадку домовлятися про якісь місії спостереження. Але жодним чином не здатні практично діяти

«Тому що, на жаль, серед його постійних членів є одна країна, яка не лише не дотримується статутних зобов’язань, а грубо їх порушує. Тому сьогодні як ООН, так і ОБСЄ – є паралізованими структурами, які можуть лише констатувати дещо. У кращому випадку домовлятися про якісь місії спостереження. Але жодним чином не здатні практично діяти. Тому, я гадаю, візит нашого прем’єр-міністра буде використаний лише для того, щоб донести до світової громадськості позицію України. Але розраховувати на якісь практичні кроки на підтримку України зараз немає шансів», – каже експерт.

«Не думаю, що Генасамблея ООН дасть щось проривне»

Водночас, Генеральна асамблея ООН – це майданчик, де глави держав і урядів проводять велику кількість двосторонніх зустрічей, адже це зручно, бо не треба організовувати візити, зауважує Володимир Огризко. Тому прем’єр проведе там низку зустрічей, щоб обговорити з найважливішими партнерами низку актуальних питань, зазначає експерт.

Це просто дасть можливість ще раз підтвердити двосторонні зобов’язання, які ми вже маємо, або мають перед нами. Але я не думаю, що це дасть щось проривне

«Це просто дасть можливість ще раз підтвердити двосторонні зобов’язання, які ми вже маємо, або мають перед нами. Але я не думаю, що це дасть щось проривне, адже всі країни-члени Європейського союзу розуміють, що відбувається. США, Канада, Японія, Австралія та інші розуміють, що відбувається. Чи ми зможемо переконати, наприклад, Аргентину чи Китай? Тут у мене великі сумніви, бо позиція вже визначена, і вона навряд чи буде змінена», – вважає Огризко.

«Важливо привернути увагу до того, що дії Росії неприпустимі»

Крім того, не можна виключати, що під час двосторонніх зустрічей будуть обговорювати і важливі питання: озброєння чи фінансова допомога, додає Володимир Огризко. На його думку, більшість практичного наповнення, особливо якщо говорити про відносини України зі США, матимуть заходи поза межами Генеральної асамблеї ООН. Зокрема, заплановані зустрічі Арсенія Яценюка з керівниками американських інвестиційних і фінансових установ та представниками неурядових організацій, нагадує екс-голова МЗС.

Важливо привернути увагу світового співтовариства до того, що дії Росії неприпустимі, засудити ці дії і продовжити політичну роботу для того, щоб у світі сформувалася міжнародна антипутінська коаліція

«Але у політичному плані важливо привернути увагу світового співтовариства до того, що дії Росії неприпустимі, засудити ці дії і продовжити політичну роботу для того, щоб у світі сформувалася міжнародна антипутінська коаліція. У разі, якщо світове співтовариство не усвідомить ступінь загрози, ми можемо поступово підійти до того, до чого підійшло людство після анексії Судетів і після нападу фашистської Німеччини на Польщу», – зауважує Володимир Огризко.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG