Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині СБУ затримала диверсантів


В Харкові співробітники Служби безпеки України затримали учасників диверсійно-підривних груп, яким російські спецслужби поставили завдання дестабілізації ситуації в українських містах шляхом вчинення терактів, повідомляє прес-служба відомства.

«22 вересня на конспіративній квартирі у місті Харків затримано лідера створеної та керованої російськими спецслужбами організації «Боротьба», громадянина України на прізвисько «Ігнат». Встановлено, що затриманий координував протиправну діяльність членів терористично-екстремістської групи від імені так званої «Красной народной Армии», – йдеться у повідомлені СБУ.

У відомстві зазначають, що під час обшуку у помешканні зловмисника вилучена граната РГД та бронежилет, які він мав намір використати для прикриття під час переслідування від правоохоронців після виконання завдання.

«Встановлено, що ватажок злочинного угрупування в червні у АР Крим від активу проросійських формувань, котрі координують діяльність сепаратистів з Сімферополя, Феодосії та Ялти, отримав інструкції, завдання та кошти в сумі понад 50 тисяч доларів США для вчинення терористичних актів та сепаратистських дій в Україні. Зокрема, було заплановано 26 вересня вчинення вибухів біля приміщень облдержадміністрацій в Харкові та Дніпропетровську, а також встановлення на адміністративних будівлях прапорів Російської Федерації та так званої «Новоросії», – повідомляють у СБУ.

У відомстві зазначають, що 22 вересня також була знешкоджена інша підривна група під керівництвом громадянина України, який за завданням спецслужб Росії готував вчинення терористичних актів та розповсюджував матеріали сепаратистського характеру.

«Затриманий з березня 2014 року брав активну участь в антиукраїнських акціях у південно-східних регіонах України. Відповідні інструкції та фінансування постійно отримував від інструкторів ФСБ Росії. Під час обшуків за місцем проживання вилучено 2 гранати РГД та інше військове спорядження, комп’ютерну техніку, що використовувалась для проросійської пропаганди та онлайн зв’язку з координаторами протиправних дій з числа представників РФ, професійну рацію, прапори «Новоросії», 150 примірників газети «Новоросія», а також посвідчення журналіста російського телеканалу «ОТР», – йдеться у повідомленні.

В СБУ зазначають, що ватажки диверсійних груп визнали свою причетність до протиправної діяльності та дали покази про координацію їхніх дій представниками російських спецслужб.

Відкрито кримінальні справи за статею 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та статею 258 (Терористичний акт).​

XS
SM
MD
LG