Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможе «мирний атом» стати заміною «войовничому газу»?


Київ – Україна має готуватися до чотирикратного зростання тарифів на газ цієї зими, заявляють у «Нафтогазі». Думки експертів щодо такої перспективи розділилися, однак значна частина з них підтримує наближення тарифів до ринкових цін на блакитне паливо. Водночас європейські енергетики радять простим українцям відмовлятися від газу на користь електроопалення та електроплит.

Українцям радять тактику ЄС – відмовлятися від газу на користь електроопалення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Українська влада невдовзі запровадить єдину ціну на газ для всіх споживачів в Україні, відтак для простих українців тариф зросте приблизно в чотири рази, заявив у середу на Міжнародному енергетичному форумі в Києві заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Тодійчук.

«Не виключаю, що вже цього року будуть рішення про подальше підвищення ціни на газ. Є навіть такий варіант – я не хочу лякати, але і не хочу цього приховувати – що буде встановлена єдина ціна на газ і для промисловості, і для населення», – сказав Тодійчук. І додав, що цю ідею цілком підтримало Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Водночас, за словами Тодійчука, політики намагаються уникати такого рішення напередодні виборів, бо «невдоволення населення значною мірою може вплинути на цей процес».

Також заступник голови правління «Нафтогазу» запевняє, що соціологічні дослідження свідчать про готовність більшості українців платити більше за газ, якщо ці додаткові кошти ітимуть на розвиток енергетики.

Нині, за даними комісії з регулювання електроенергетики, для українців діють кілька тарифів на газ, залежно від того, хто скільки споживає. Найбільш ощадливі платять менше ніж 50 доларів за 1000 кубометрів газу, ті родини, які спалюють його найбільше – платять майже 200 доларів. Тоді як промисловість сплачує за цінами, близькими до ринкових, тобто від 300 до 400 доларів за 1000 кубометрів газу.

Європейці радять українцям вимикати газ і вмикати електроенергію

Україна в умовах дефіциту газу, який вона вже не імпортує з Росії, має приділити увагу стабілізації енергосистеми, зокрема подбати про збільшення генерації електроенергії на АЕС, які дають половину струму в державі, й не відчувають дефіциту пального, заявив учасник міжнародного енергетичного форуму, директор європейського об’єднання Foratom Річард Івенс.

Радимо українцям дивитися на альтернативні варіанти, вимикати газ і вмикати електроенергію
Річард Івенс

«Це реальна можливість, відключати частину промисловості, яка споживає багато газу, якщо буде реальна криза взимку через холодну погоду, коли буде потрібно більше газу, ніж ви маєте, – каже Річард Івенс. – В цьому контексті ми радимо українцям дивитися на альтернативні варіанти, вимикати газ і вмикати електроенергію. Електроенергія – безпечніша для держави, і це гарний аргумент для того, щоб обирати саме атомну енергетику».

На сьогодні атомна енергетика виробляє близько половини електроенергії в Україні, трохи менше половини – теплові електростанції та ТЕЦ (які працюють на вугіллі, меншою мірою – на газі й мазуті), гідроелектростанції – близько 6% від загального обсягу виробленої енергії, та ще приблизно стільки ж – інші генеруючі потужності, такі дані наводить керівництво Українського ядерного форуму. В цих умовах нестабільно працюють лише ТЕС, частина з яких змушена переходити на імпортне вугілля через падіння свого видобутку, частина – не працює , бо розташована в зоні бойових дій на Донбасі.

Попри це Україна виробляє дещо більше електроенергії, ніж споживає сама, і частину продовжує експортувати, тому перехід громадян із газового індивідуального опалення на електричне, як радять енергетики ЄС, є доцільним, вважає енергетичний експерт Володимир Ларцев.

«Це логічний крок, бо електроенергія дешевша за газ, і виробляємо ми її достатньо. Що ж до подорожчання газу вчетверо – це суперечить здоровому глузду, бо влада. Ще й напередодні виборів, перекладає прорахунки свої та попередників на плечі громадян», – зауважує експерт.

На відміну від Ларцева, чимало фахівців вважають підвищення тарифів для населення вкрай актуальним, через кількаразову різницю між чинними тарифами на газ та реальною ціною на нього на європейському ринку. Серед них – і голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

«Підвищення тарифів на газ назріло ще років 7 тому. Чим більше його відтягувати далі, тим стрімкішим воно буде, коли урядовці таки візьмуть на себе сміливість нормалізувати ціни», – каже Валерій Боровик.

Компанія НАЕК «Енергоатом», яка об’єднує всі чотири українські АЕС, має намір нарощувати виробництво електроенергії, збільшувати свою частку в енергетичному балансі України, а до 2030 року – збудувати шість нових атомних енергоблоків. Атомники називають свою електроенергію однією з найдешевших за собівартістю, не рахуючи гідроенергії. Водночас низка фахівців, зокрема екологи, вказують, що в собівартість не включають вартість переробки відпрацьованого палива, для якої в світі ще не існує реальних технологій. І вказують на низьку маневрову здатність атомної енергетики, тобто складнощі з тим, щоб АЕС перелаштовувалася й виробляла різну кількість енергії впродовж доби, враховуючи піки її споживання.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG