Доступність посилання

ТОП новини

Інтрига дня: що скаже Порошенко? (Огляд преси)


Петро Порошенко нині опинився в такій скрутній ситуації, в якій не був ще жодний його попередник, констатує газета «День». Для вирішення проблем, особливо після Євромайдану й російської агресії, суспільство дало президентові великий карт-бланш, обравши його в першому турі. Однак за сто днів президентства Порошенка запитань накопичилося дуже багато. Особливо ситуація загострилася після підписання Мінських домовленостей. Тема війни, а особливо реформування нинішньої системи – на першому місці серед запитань, зазначає видання. Зокрема, експерти та читачі газети цікавляться – чому волонтери більш вправні й оперативні у забезпеченні АТО (в тому числі й військовим спорядженням), ніж штатні структури Міноборони, які за це отримують зарплату? Чому досі відсутня Ставка головнокомандуючого, яка б координувала спільні дії усіх військових та структур, що їх забезпечують? Більше про те, що хвилює суспільство видання знайомить у статті «Що би ви спитали у президента?».

Будь-які реформи під час передвиборчих перегонів віддають популізмом. Саме в цей час назовні випливають кричущі теми, нагальні запитання, на які політики намагаються дати відповіді, замість того, щоб їх вирішити упродовж перебування на посаді. Так заведено, що галас домінує у момент, коли треба привернути до себе увагу, а не змінити щось по суті, наголошує газета «День». Зрозуміло, що реформа МВС нагальна і давно. Однак можна змінити назву, перепорядкувати чиновників, навіть звільнити їх, але як вичавити із держслужбовців гени хабарництва, кумівства, зловживання становищем? Нині Міністерство внутрішніх справ декларує наміри змінити суть системи з принципів «карати і кришувати» на «служити і захищати», чим видає черговий неякісний політичний месидж до загалу, якими і без того перегодували людей під час президентських перегонів. Газетярі занепокоєні, що якісні зміни при цьому легко можуть бути затушовані перетасовкою старих кадрів, а не докорінною їх зміною. Про це йдеться в статті «Що робити з «ментом»?, або Реформа МВС – зміна суті чи косметика?».

В історії України ще не було періоду, коли суспільство було б задоволене обраною владою. Експерти газети «Сегодня» аналізують – чим нині намагаються спокусути українського виборця політики і наскільки потім буде розчарування ними. Зокрема, Сергій Тігіпко пропонує програму, яку вже реалізовує влада. Тут і мирні переговори в Мінську, і дострокові вибори на Донбасі, і зниження кількості податків. Якщо так піде і далі, у «Сильної України» просто не залишиться обіцянок для виборця. А от Юлія Тимошенко традиційно не скупиться на радикальні заяви, в тому числі і щодо якнайшвидшого вступу в НАТО, зауважує видання. При цьому Тимошенко не соромиться суперечити собі самій зразка чотирирічної давності. Видання нагадує, що раніше вона пропагувала «зважений підхід» до приєднання до НАТО. За що її критикували націонал-патріотичні сили, в тому числі екс-президент Віктор Ющенко. Сьогодні справи йдуть з точністю до навпаки – зважену позицію демонструє Порошенко, а Тимошенко його за це критикує. Про особливості передвиборних програм і обіцянок йдеться в статті «Політменю; від НАТО до православ’я».

25 років тому в Чернівцях відбувся перший український музичний фестиваль «Червона рута». У ті часи в Радянському Союзі і чути не хотіли ні про який суто національний український музичний конкурс. Однак ті, хто стояв біля витоків створення «Червоної рути», заснували фестиваль на свій страх і ризик. Докладніше про засновників першої «Червоної рути» розповідає газета «Факти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG