Доступність посилання

ТОП новини

Президент народу: «До мене була вимога – всіх у пекло війни. А чим воювати?»


Ми пройшли довгий шлях до миру – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Ми пройшли довгий шлях до миру – Порошенко

Київ – Президент удруге відповів на флешмоб українців, звернений до президента, «Поговори зі мною». Цього разу за допомогою прес-конференції для журналістів із усієї України. Вони почули від президента, що закону про «особливий статус» Донбасу не існує, що на главу держави ніхто не зможе тиснути, включно з його російським візаві Путіном, а старший син президента Олексій не радився з ним, коли наважився балотуватися до парламенту. Відповів Петро Порошенко й на запитання Радіо Свобода.

Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції з пресою у Києві, 25 вересня 2014 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції з пресою у Києві, 25 вересня 2014 року

Президент Петро Порошенко обіцяє реалізувати понад 60 реформ у восьми ключових сферах до 2020 року. Іншого вибору, каже він, у країни немає. Реформою номер один називає судову.

«Все значно глибше. Суть усіх реформ зводиться до того, щоб замість поганих, нечесних, нерівних правил створити нові, хороші, чесні й справедливі. Проте нові правила, якої б сфери вони не стосувалися, не запрацюють ніде й ніколи, якщо не постане неупереджена інстанція», – заявив український президент.

З-поміж індикаторів реалізації «Стратегії 2020» – ВВП на душу населення розміром 16 тисяч доларів; 70% оновлення кадрового складу державних службовців, частка коштів місцевих бюджетів у державному на рівні 65% та збільшення середньої тривалості життя на три роки. Є у списку індикаторів навіть такий ментальний, як «кількість громадян України, які відчувають гордість за свою країну». Їх має нараховуватися, згідно з планами президента, не менше, як 90%.

«Ми не є прихильниками одного формату переговорів»

Після презентації стратегії президенту довелося відповідати на запитання журналістів, яких за 100 днів його президентства й кілька місяців війни до нього накопичилося чимало.

Відповів він і на запитання Радіо Свобода про те, чи існує сьогодні потреба переглянути мінський тристоронній формат перемовин щодо мирного врегулювання, так як бойові дії на Донбасі де-факто тривають. Російські бойовики за підтримки російської армії обстрілюють Дебальцеве, Щастя, Донецький аеропорт.

«Подивіться динаміку, як змінилися бойові дії. Раніше вони йшли по всьому фронту, це сотні кілометрів фронту, майже сімсот кілометрів фронту. Причому не просто обстріли, а наступальні операції. Кількість захоплених у полон із обох боків, кількість втрат із обох боків. Вони вимірювалися десятками за добу. Ми це зупинили», – сказав президент.

Домовленість про обмін полоненими «всіх на всіх» не виконується – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Щодо форматів перемовин він наголосив: «Ми не є прихильниками одного формату перегорів – тристоронньої контактної групи. У нас є нормандський формат, женевський формат. Зараз ми створимо клінінговий центр, який забезпечить режим припинення вогню, я сподіваюсь на це, щоб не лише зупинити вогонь, а персоніфікувати тих, хто порушує його».

Зрештою президент пробує пояснити українському суспільству загальну логіку своїх дій: «Ми пройшли дуже довгу дорогу, ми пройшли велику війну за мир. Я сподіваюся, що ми близькі до того, щоб цього миру добитися. Згадайте, які дискусії тривали в українському суспільстві: були атаки, що не проводьте вибори, бо війна, не можна їх проводити. Ні, бо буде мир. І зараз сумнівів в потребі виборів ні в кого немає».

До цього Порошенко додає: «Єдина вимога до мене була, як до головнокомандувача: негайно запроваджуйте воєнний стан, згортайте всі демократичні права й свободи, оголошуйте тотальну мобілізацію – і всіх у пекло війни. А на чому воювати? А чим воювати?».

«Закон про спеціальний статус Донбасу не існує»

Президент сповістив журналістів, що ніякого закону про спеціальний статус Донбасу просто не існує.

Є закон про особливий режим місцевого самоврядування, ніякі центральні державні функції Україна нікому не делегує
Петро Порошенко

«Ніякого закону про спеціальний статус Донбасу не існує, це вигадки або опонентів, або закордону. Є закон про особливий режим місцевого самоврядування, бо ніякі центральні державні функції Україна нікому не делегує», – наголосив президент.

Він також зауважив, що виступає проти введення на Донбас будь-яких миротворчих контингентів.

Президент отримав від «Громадського телебачення» запитання про те, яким чином будуть організовані вибори в Донецькій та Луганській областях. Якщо вони будуть проводитися за українським законодавством, хто стежитиме за його дотриманням на територіях, які українська влада фактично не контролює?

«Вони не можуть бути організовані іншим шляхом, ніж у повній відповідності з українським законодавством, коли Центральна виборча комісія буде надавати методичну та іншу допомогу, будуть присутні міжнародні спостерігачі, а людей зі зброєю не буде на вулицях. І ми зможемо забезпечити вільне волевиявлення громадян», – сказав Петро Порошенко.

«Я пишаюся своїм сином»

Довелося Петру Порошенко відповісти й на запитання про політичну кар’єру свого сина, який балотується в мажоритарному окрузі від блоку імені свого батька. Президент каже, що Олексій Порошенко самостійно ухвалював рішення йти у добровольці в зону АТО, і йти в парламент.

«Зараз він повернувся із зони АТО у зв’язку з ротацією підрозділів. Він ухвалив рішення іти балотуватися. Він зі мною не радився, але я пишаюся своїм сином. Він не ховався в списках, як діти інших політиків, а пішов на округ, де буде чесна, безкомпромісна боротьба», – зауважив глава держави.

Під кінець президент пообіцяв, що проводитиме такі зустрічі значно частіше, ніж його попередник.

Відповів Петро Порошенко й на запитання «Першого каналу» Російської Федерації про те, чому Україна не притягає до відповідальності винуватців одеської трагедії. Він зауважив, що один із головних підозрюваних – екс-очільник одеської міліції Дмитро Фучеджі – наразі втік від слідства до Придністров’я й періодично їздить вільно до Росії. Відповідно, скориставшись нагодою, у відповідь на занепокоєння російського прокремлівського телеканалу Порошенко попросив допомогти зловити пана Фучеджі й передати його українським правоохоронцям.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG