Доступність посилання

ТОП новини

12-й позачерговий з’їзд суддів: заохочення від президента і маски Ківалова


12-й позачерговий з'їзд суддів, Київ, 25 вересня 2014 року
12-й позачерговий з'їзд суддів, Київ, 25 вересня 2014 року

25 вересня розпочався другий етап 12-го позачергового з’їзду суддів, мета якого обрати членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Це ті органи, які мають право призначати, переводити на інші місця та звільняти суддів. Щоб це зробити, делегати з’їзду збираються вже вдруге. Перше голосування відбулося 20 червня, однак його не затвердили через відсутність кворуму – тоді судді роз’їхалися ще до закриття з’їзду. Натомість друга спроба оновлення судової системи виявилася набагато результативнішою – судді повністю обрали членів Вищої кваліфікаційної комісії та затвердили двох із трьох членів Вищої ради юстиції.

Із самого ранку в четвер делегатів 12-го позачергового з’їзду суддів зустрічав із десяток «Сергіїв Ківалових». У масках голови парламентського комітету з правосуддя, якого також називають «володарем судів», під стіни «Президент-готелю» прийшли активісти «Реанімаційного пакету реформ» та Люстраційної сотні. Активісти тримали плакати з гаслами «Досить хлопчиків Портнова» та «Яким судом судите, таким і будете судимі», а також роздавали делегатам з’їзду листівки із п’ятьма прізвищами суддів, яких, на їхню думку, не можна обирати.

«Ми чітко знаємо і це видно з відкритих джерел, що люди, які можуть бути тут обрані, мають прямий стосунок до пана Ківалова. Багато хто з ним працював, багато хто захищав у нього кандидатські дисертації. Судова система має шанс самоочиститися і всього-на-всього треба, щоб судді, які йдуть на цей з’їзд, розуміли, яка влада їм надана і зважилися проголосувати розумно на користь людей, а не на користь тих, хто смикає їх за ниточки», – пояснив активіст «Реанімаційного пакету реформ» Андрій Андрушків.

Активісти в масках Ківалова на XII позачерговому з'їзді суддів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00


Втім, серед кандидатів на членство у Вищу раду юстиції все ж фігурувало два прізвища із «забороненого» активістами списку – це Михайло Цуркан та Михайло Вільгушинський. Перший відомий пікетувальникам співпрацею з Сергієм Ківаловим і готував дисертацію під його керівництвом, другий – визнав незаконним порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми щодо його причетності до вбивства Георгія Гонгадзе. Чи то через присутність цих суддів у списку активістів, чи то через особисті вподобання на користь інших кандидатур, їх делегати таки не обрали.

Листівка Реанімаційного пакету реформ зі списком суддів, яким не довіряє громадськість, Київ, 25 вересня 2014 року
Листівка Реанімаційного пакету реформ зі списком суддів, яким не довіряє громадськість, Київ, 25 вересня 2014 року

Заохочення від президента

Прискорити обрання членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) делегатів всіляко закликав президент України Петро Порошенко, який відкривав з’їзд своїм вступним словом. Президент зазначив, що реформування судової системи є однією з найважливіших реформ у його «Стратегії-2020». Крім того, він нагадав працівникам Феміди, що очищення судової системи є міжнародним зобов’язанням України.

«Впевнений, що створення судової системи, що відповідає європейським стандартам, є моїм обов’язковим пріоритетом і моїм обов’язком. Сподіваюся, що проект масштабної судової реформи буде підготовлено спільно з вами, з громадськістю вже найближчим часом. І це, дорогі друзі, наше міжнародне зобов’язання, яке випливає зі щойно підписаної і ратифікованої угоди з ЄС. Але це була не тільки вимога Угоди про асоціацію, але й, нагадаю, це була вимога Революції Гідності», – заохочував президент.

Таємне демократичне голосування

Голосування суддів-делегатів відбувалося таємно. Позначки на чотирьох різнокольорових бюлетенях вони ставили у кабінках для голосування. У коментарях Радіо Свобода більшість суддів та громадських спостерігачів перебігом з’їзду залишилися задоволеними й процес обрання назвали демократичним. Він відбувався без будь-якого тиску, зазначив Радіо Свобода бізнесмен і блогер, член Громадського Люстраційного комітету Карл Волох.

«Людей завідомо «спалених» з поганим минулим сьогодні немає. Це не те, що було на тих конференціях, де обирали голів судів. Якщо б ми бачили, що їх проштовхують, тиснуть… але тут абсолютно демократичний процес», – дав свою оцінку він.

Делегати 12-го позачергового з’їзду суддів обирають членів ВРЮ та ВККСУ
Делегати 12-го позачергового з’їзду суддів обирають членів ВРЮ та ВККСУ

Відтак результатом першого дня 12-го позачергового з’їзду суддів стало обрання усіх необхідних членів Вищої кваліфікаційної комісії. Свою квоту з’їзд заповнив суддями на прізвища Макарчук, Мішина, Патрюк, Устименко та Тітов і Зарицька.

Натомість два з трьох вакантних місць членів Вищої ради юстиції з успіхом посіли Наталія Волковицька та Олексій Муравйов. Сім голосів не вистачило Аллі Лесько, делегованій судами загальної юрисдикції.

За результатами роботи усіх новообраних на з’їзді суддів активісти обіцяють пильно стежити і давати свою оцінку їхній роботі. В іншому випадку, погрожують новими акціями, де на місці маски Сергія Ківалова, може опинитись вже їхнє обличчя.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG