Доступність посилання

ТОП новини

Донбас: переговори про буферну зону під гуркіт канонади


Бойовик угруповання «ДНР» на фоні диму, який піднімається над Донецьким аеропортом після обстрілу, 23 вересня 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» на фоні диму, який піднімається над Донецьким аеропортом після обстрілу, 23 вересня 2014 року

Київ – Поблизу Донецька українська та російська делегації військових за участі представників ОБСЄ розпочали переговори про визначення меж буферної зони, за межі якої українські військові та бойовики мали би відвести важке озброєння. Про це повідомляє Reuters. Між тим, попри оголошене перемир’я, бойові дії на Донбасі не припиняються. У багатьох місцях тривають збройні сутички та артилерійські обстріли.

Як повідомляє прес-центр АТО, метою робочої групи є розмежування сторін та встановлення режиму повного припинення вогню – режиму «тиші». Для цього, зокрема, передбачається виведення важкої зброї калібром понад 100 мм на визначені відстані та створення 30-кілометрової зони розмежування, що визначено Мінським меморандумом. Також у визначених районах мають бути демонтовані мінні поля. Зону припинення вогню планують поділити на чотири-п’ять секторів безпеки, в яких працюватимуть моніторингові групи ОБСЄ спільно з представниками України та Росії.

У МЗС Росії заперечили факт зустрічі за участі російських військових, натомість речник місії ОБСЄ підтвердив це.

Щастя: учні випускних класів ходять до школи попри обстріли

Між тим, оголошене раніше перемир’я порушується у багатьох місцях на лінії протистояння на Донбасі. Зокрема, містечко Щастя неподалік Луганська сьогодні зазнало мінометного обстрілу, внаслідок якого є загиблі та поранені серед мирного населення.

«Багато поранених – це переважно цивільні люди, які займалися своєю звичайною роботою. Одна жінка загинула. О десятій ранку почали обстрілювати місто з мінометів. Одна міна впала на дах лікарні, але не розірвалася», – розповідає журналістка Ніна Жаровська, яка зараз перебуває у Щасті.

За її словами, мешканці Щастя намагаються зайвий раз не виходити на вулиці. Працюють переважно невеличкі крамниці, в яких відчувається дефіцит товарів. Заняття у місцевих школах тривають не постійно, а відвідують їх переважно старшокласники.

Дебальцево, донецький аеропорт, Маріуполь…

Тривають обстріли та бойові зіткнення на околицях Дебальцевого Донецької області.

«Активно дуже обстрілюють з мінометів і не лише з мінометів, – розповідає з місця подій кореспондент Радіо Свобода Левко Стек. – У четвер і у п’ятницю зранку на одному з блокпостів поблизу сила Нетішино відбувалися сутички навіть із застосуванням стрілецької зброї».

У районі донецького аеропорту українські військові у ніч на п’ятницю також продовжували відбивати атаки бойовиків. Сутичка між українськими прикордонниками та бойовиками, а також обстріли українських блокпостів відбулися й поблизу Маріуполя. За словами маріупольського блогера Ярослава Матюшина, у самому місті підпалили волонтерський центр, який допомагав українським військовим.

«Але загалом на вулицях міста спокійно. Проте довкола Маріуполя неспокійно: вчора з мінометів обстріляли два блокпости на східному напрямку», – зауважує він.

Усі наші співрозмовники зазначають, що в Щасті, Дебальцевому та Маріуполі відомо про переговори щодо розмежування. Проте жодних заходів, які б свідчили про підготовку до створення буферної зони, наразі не помітно.

В ОБСЄ підтвердили зустріч українських і російських військовослужбовців на Донбасі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG