Доступність посилання

ТОП новини

За умови прозорості бізнесу в України є феноменальні можливості – міністр торгівлі США


Україна та США обговорили тіснішу співпрацю щодо інвестицій, АПК та енергетики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Україна та США обговорили тіснішу співпрацю щодо інвестицій, АПК та енергетики

Київ – Україна та США готові поглиблювати співпрацю в аграрному секторі та в енергетиці. Американські компанії не проти інвестувати в Україну за умови, що вона не зійде зі шляху реформ. Про ці та інші домовленості з українською владою розповіла під час офіційного візиту до Києва міністр торгівлі США Пенні Пріцкер. Інтригою залишається, чи були досягнуті домовленості у сфері торгівлі оборонними технологіями. Водночас, на Банковій говорять про системну й ефективну підтримку урядом США енергетичного сектора України, який наразі реформується й готується до непростої зими.

Пенні Пріцкер, міністр торгівлі США, 27 вересня відвідала з офіційним візитом Київ. Як повідомляють на сайті українського президента Петра Порошенка, її приїзд до України вони з американським главою держави Бараком Обамою погодили ще 17-18 вересня під офіційної зустрічі у Вашингтоні. Як заявила у суботу сама Пенні Пріцкер журналістам, головна мета її нинішнього візиту – всебічна підтримка України в умовах російської агресії та економічних проблем.

«Президент США Барак Обама висловив чітку позицію, що Росія має поважати суверенітет і територіальну цілісність України включно з припиненням окупації Криму та з виведенням усіх російських військ з української території. Дії президента Росії Путіна шкодять і українській, і російській економіці. На українську долю випали важкі випробування. І США несхитні в своєму намірі допомогти Україні збудувати незалежну стабільну та перспективну державу», – наголосила пані міністр.

Одночасно, у своєму щотижневому зверненні до американців у суботу цю тему порушив президент Барак Обама. Він заявив, що США має намір бути лідером в об’єднанні глобальних зусиль із приборкання «російської агресії в Україні».

Міністр торгівлі США: Ухвалення законодавства щодо протидії корупції та спрощення ведення бізнесу – це сигнал для України

Міністр торгівлі США розповіла представникам ЗМІ, що зустрілася з українським президентом Петром Порошенком, прем’єром Арсенієм Яценюком та представниками бізнесу, зокрема – американських компаній в Україні. За словами Пенні Пріцкер, головною темою розмови була стабілізація української економіки, за допомогою спрощення умов для підприємництва, мінімізації бюрократії та корупції. Міністр запевнила, що США готові надати в цьому посильну допомогу, і що вже є помітний прогрес у поліпшенні бізнес-клімату на законодавчому рівні.

«Ухвалення законодавства щодо протидії корупції та спрощення ведення бізнесу – це сигнал про готовність України до реформ та втілення цих планів у життя,– наголосила міністр.– Я особисто працювала у бізнесі 27 років і розумію, які умови сприяють тим, хто розпочинає бізнес, чи робить інвестиції. І я вірю, що Україна матиме успіх в імплементації цих реформ і цей ринок покаже феноменальні бізнесові можливості».

Пенні Пріцкер зізналася, що побувала в Києві уперше в житті. Але ця поїздка для неї особлива, бо вона має українське коріння.

«Мої предки свого часу виїхали з України, поселилися в американській глибинці, і зрештою змогли реалізувати себе», – розповіла міністр торгівлі США.

На сайті українського президента йдеться, що міністр торгівлі США схвально відгукнулася про «Стратегію реформ-2020» Петра Порошенка, і що США готові підтримати реальні реформаторські кроки української влади. Пані Пріцкер повторила цю позицію і в розмові з журналістами, але додала, що успіх залежатиме передовсім від того, як Україна впорається з корупційним та бюрократичним минулим.

Відповідаючи українським журналістам, міністр торгівлі США Пенні Пріцкер наголосила, що навіть сьогодні, в умовах збройного конфлікту в окремих районах сходу України держава може стати привабливим майданчиком для інвесторів, якщо для них створять прозорі й сприятливі умови. Міністр запевнила, що американський бізнес готовий інвестувати в Україну.

На запитання Радіо Свобода, про які саме пріоритетні напрямки співпраці між Україною та США наразі йдеться, Пенні Пріцкер відповіла:

«Ми з українськими президентом і прем’єром мали величезну дискусію про те, в яких секторах ми маємо умови краще розвивати бізнес. Звичайно це аграрний сектор, в якому є величезні можливості для розвитку, це поза сумнівом – енергетичний сектор. Тут ми можемо попрацювати разом щоб допомогти Україні гарантувати її енергетичну безпеку».

Водночас Пенні Пріцкер не змогла відповісти, чи обговорювалася нині співпраця України та США щодо постачання озброєнь та оборонних технологій. Днями необхідність звернутися щодо такої співпраці до Сполучених Штатів та інших західних держав була озвучена в рішенні РНБО. Частина з підпунктів цього рішення є таємними. Про те, що українська сторона звертається по військово-технічну допомогу і невдовзі ї отримає – президент Петро Порошенко заявив і під час своєї недавньої прес-конференції.

Серед підсумків візиту міністра торгівлі США до України – домовленість про проведення у грудні 2014 року українсько-американського бізнес-саміту. Окрім того, американська сторона підтвердила, що готова й надалі брати участь у розробці українських родовищ сланцевого газу, і що в Україні в зимовий період продовжить роботу антикризова місія Департаменту енергетики США.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG