Доступність посилання

ТОП новини

«Українські нацисти» – це російськомовні маріупольці, які допомагають армії – шведський доброволець


Мікаел Скіллт, доброволець зі Швеції у складі полку «Азов»
Мікаел Скіллт, доброволець зі Швеції у складі полку «Азов»

Київ – Мікаел Скіллт родом зі Швеції. Його родина і кохана дівчина мешкають у місті Сендсвал, а Мікаел уже півроку відстоює територіальну цілісність і європейський вибір України у складі полку спеціального призначення «Азов». У розмові з Радіо Свобода Скіллт пояснив, що спонукало його кинути домівку, родину, кохану, роботу і приїхати в Україну.

– Я помітив таку державу, як Україна, у 2010 році. Це сталося після того, як я познайомився з представниками ВО «Свобода» на міжнародному круглому столі у Швеції. До речі, я навіть назву конференції пам’ятаю – «Бачення Європи» («Vision of Europe»). Українські учасники презентували цікавий образ молодої держави, яка вирішила рухатися в Європу.

Я сказав собі: «Мік, ти мусиш бути там, з тими хлопцями, які боронять свою державу!»

Спершу я, як доволі активний діяч правого політичного спектру Швеції, просто спостерігав через ЗМІ, інтернет, що діється в Україні, але минулої зими мені закортіло відвідати Київ, де, на моє переконання, люди гинули за українську національну ідею і за свій європейський вибір (хоч я євроскептик і вважаю, що Україні треба робити усе, щоб вступити до НАТО). Але приїхав я до Києва наприкінці лютого, коли влада у Києві змінилась. Тоді я сказав собі: «Мік, ти мусиш бути там, з тими хлопцями, які боронять свою державу!». І відтоді я тут, з вами, на вашому боці то вулиці патрулюю, то у лісосмугах чергую.

– Російські ЗМІ називають Вас «нацистом», Ви підтверджуєте, що підтримуєте правих радикалів у Швеції. Ви є бійцем полку «Азов», кістяк якого становлять представники правих радикальних груп України. А Ви самі ким себе вважаєте?

– Це насправді різні речі – нацизм і націоналізм. Я вважаю себе шведським націоналістом. Моє кредо – якщо мігрант мешкає у Швеції, він повинен інтегруватись у шведське суспільство і вивчити наші закони, мову і так далі. А багато хто, приїжджаючи до моєї країни, воліє, щоб ми, корінна нація, призвичаювались до законів і традицій приїжджих. І серед шведів є прихильники такого підходу.

По-друге, ліберальні політики, ліберальні ЗМІ паплюжать націоналізм і порівнюють його з нацизмом. А це зовсім не одне і те саме! До речі, через ці дискусії, через аж надзвичайну толерантність шведського суспільства наші місцеві праві політики більше воюють між собою, так сказати, «за чистоту понять», а не за права корінних шведів. Нам важко співпрацювати за таких обставин.

– А що Ви скажете про так званий «український нацизм», про «київську хунту», якими росіяни залякають своїх та європейських громадян?

Ви – українці, формуєте свою націю, свою спільноту. Всередині ця спільнота спілкується різними мовами, ходить до різних релігійних храмів, але при потребі вона встає спина до спини і боронить свою країну

– Українці демонструють, що націоналізм – справа корисна, на основі національної ідеї ви –українці, формуєте свою націю, свою спільноту. Всередині ця спільнота спілкується різними мовами, ходить до різних релігійних храмів, але при потребі вона встає спина до спини і боронить свою країну. Я знаю з розповідей однополчан, що так було взимку на Майдані. Я це бачу з власного досвіду під час АТО.

І до речі, якщо хтось хоче наочно побачити так звану «хунту» чи так званих «нациків» – ласкаво прошу до Маріуполя! Тут так звані українські «нацисти» розмовляють російською мовою, охороняють єврейську синагогу, ходять в українських вишиванках і допомагають українському війську. Це для Європи – ситуація унікальна!

– Полк «Азов» – багатонаціональний і багатомовний. Якою мовою спілкуєтесь з побратимами?

– О, так. Ми чи не єдиний добровольчий батальйон – уже полк! – у складі якого за Україну воюють представники інших народів і країн. До речі, керівництво полку змушене відмовляти охочим через відсутність військового досвіду. Поміж собою спілкуємось англійською і російською, з різних причин в «Азові» частіше лунає російська, а не українська мова.

Російська пропаганда, як у вас кажуть, «ламає собі мозок», коли намагається звинуватити нас у порушенні прав російськомовних людей

Російська пропаганда, як у вас кажуть, «ламає собі мозок», коли намагається звинуватити нас у порушенні прав російськомовних людей. До речі, і проти України (на тому боці війни) є представники різних народів. У військах Росії воюють не лише етнічні росіяни, не тільки слов’яни – є люди з північного Кавказу. Це справжні звірі, наші побратими добровольці бачили, як вони відтяли голову молоденькому українському добровольцю – той відмовився встати на коліна. За Росію воюють «православні брати» серби, радикально налаштовані французи – представники Національного фронту. Але правда – за українським народом, тож ми переможемо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG